Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Strijela odapeta iz Zavidovića

Svijet

Izvor: Vesti-online     30.06.2016 u 11:24 h 0

Strijela odapeta iz Zavidovića

Džihadista identifikovan kao Jasmin Keserović iz Zavidovića, pozvao je muslimane širom svijeta da počnu sa ubijanjem hrišćana ma gdje se oni nalazili.


U devetominutnom video-zapisu, Keserović na maternjem jeziku prijeti stanovnicima Amerike, Kanade, Australije, Evrope i Balkana. 

"Ustanite, muslimani, ubijajte hrišćane i njihove sluge u njihovim gradovima i državama. Postavljajte eksplozive pod njihova auta, u njihove kuće i urede... Ubijajte ih snajperima i prigušivačima, ubijajte ih pa makar i nožem i nemojte da pravite razliku između vojnika i civila... - poručuje džihadista koji je, prema podacima policijskih agencija, na bliskoistočno ratište otišao početkom 2013. 

Stručnjaci vjeruju da je ovaj mladić snimljen u iračkom Mosulu, ali upozoravaju da su snimci Golden Gejta i Las Vegas Stripa prikazani u videu autentični, samo se ne zna da li ih je snimio neko od džihadista. 

Za profesora Političkih nauka u Beogradu i stručnjaka za pitanja islamizma i terorizma Dragana Simeunovića, ova poruka je zapravo samo dio "homegronjn" terorističke strategije koju je izmislio Osama bin Laden. 

- Uvidjevši da ideja o "drugom frontu", odnosno naoružavanju muslimana na ratištima poput Čečenije ili Bosne, ne donosi dovoljno rezultata, Osama bin Laden je predložio otvaranje "trećeg fronta" - terorističke akcije muslimana koji žive ili privremeno borave u SAD, Evropskoj uniji, a sve više i Rusiji. Ideja je da se iskoristi veliki sljedbenički potencijal islamskih ekstremista i činjenica da na tlu SAD i Evrope živi ili privremeno boravi na desetine miliona muslimana - ističe Simeunović i dodaje da je prednost ovog koncepta u tome što nije potreban bilo kakav kontakt potencijalnog teroriste i neke organizacije poput Al Kaide ili Islamske države. 

Simeunović objašnjava da se sve nalazi na internetu: Ladenove fatve u prošlosti i sadašnje Bagdadijeve, i ciljevi koje treba napasti, uputstva za pravljenje bombi... 

- Proces radikalizacije nekog od sledbenika je takođe potpuno autonoman. Krstareći internetom mladi muslimani mogu da dođu do ekstremističkih sadržaja i da se zagriju za njih. Od velikog broja takvih sledbenika uvijek se poneko odluči da uradi nešto konrektno. Ali, opasnost od "homegronjn" terorizma se povećava kada umjesto "solo igrača" dođe do udruživanja istomišljenika što najbolje pokazuju događaji u Francuskoj i Belgiji - naglašava Simeunović. 

Balkanske krtice 
Profesor Simeunović ne smatra da to što je poruka izrečena na maternjem znači da je namijenjena radikalnim islamistima na Balkanu. 
- Podsjetiću da su u velikom broju napada ili pokušaja napada u SAD i Zapadnoj Evropi učestvovali i ekstremisti porijeklom sa Balkana, a tu mislim na Albance i Bošnjake. Međutim, Keserovićevu poruku treba smatrati upućenom muslimanima u svim krajevima svijeta - izričit je Simeunović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi