Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

OVO NISTE ZNALI: Proročanstvo Meše Selimovića koje se obistinilo!

Zanimljivosti

Izvor: Kurir     29.06.2016 u 22:07 h 0

OVO NISTE ZNALI: Proročanstvo Meše Selimovića koje se obistinilo!

Biografije Meše Selimovića i patrijarha Pavla, čini nam se, znamo naizust. Ipak, postoji jedan detalj koji rijetko ko zna, a to je da su veliki književnik i patrijarh dijelili gimnazijsku klupu!


Priču o školskim danima dva velikana ispričao nam je sin njihove drugarice iz školske klupe, Omer Baralić (76). Njegova sjećanja prenosimo vam iz prve ruke: „Moja majka Zada je već sa svoje četiri godine ostala bez svoje majke. Tako je dalju brigu o njoj preuzeo Zadin brat, Osman. Osman je od Zade bio stariji 22 godine, i već je imao svoju porodicu, sa tri sina i tri ćerke, pa je tako njegov najstariji sin, Hamdo, bio približno Zadin vršnjak. Tako su moja majka i Hamdo sedeli u istoj klupi gimnazije u Tuzli. 

Te dvadesete godine prošlog vijeka razlikovale su se u mnogo čemu od današnjeg, pa je tako godište učenika istog razreda dosta variralo – bilo je razlika i po par godina. Moja majka redovno je bila najstarija u razredu, a pored toga, Hamda ju je zvao „tetka“, što mu je i bila, pa su vremenom i ostali učenici, pa čak i neki profesori preuzeli taj nadimak. 

Među učenicima iz razreda koji su Zadu oslovljavali sa „tetka“ bila su i dva buduća velikana sa naših prostora: Meša Selimović i Gojko Stojčević, koji će kasnije postati patrijarh srpski gospodin Pavle. 

Meša Selimović je naročito uvažavao moju majku, što pokazuje i jedan događaj koji mi je ispričala. Hamdo se u jednoj prilici toliko zanio u udvaranju jednoj devojčici da je prekoračio verbalnu granicu za ono vrijeme dozvoljenog ponašanja. 

Djevojčica ga je tužila direktoru, te je Hamdo izbačen iz škole, i otac je bio primoran da ga pošalje u Beograd na dalje školovanje. Mojoj majci je rastanak od Hamde pao izuzetno teško. Sela je na klupu u Oficirkom parku koji se nalazio u neposrednoj blizini škole i gorko je plakala. 

Tada joj je prišao Meša Selimović i utješio je slijedećim riječima "Nemoj plakati, Tetka. Ne sekiraj se za Hamdu. Pametan je on, snaći će se u Beogradu. A ti ćeš se udati. Bićeš srećna. Imaćeš puno djece“. 

Sve što joj je rekao proročanski se ostvarilo. Kako je samo pogodio za djecu! Jer, bilo nas je kasnije šestoro djece. Ne mogu priježaliti što, za vrijeme njegovog života, nisam bio u prilici da u nekom beogradskom tramvaju ili na ulici sretnem patrijarha Pavla. Pitao bih ga za svoju mater. Ubeđen sam da bi je se setio. Na kraju krajeva, bila mu je – „tetka“.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi