Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Merkelova stavila tačku: Britaniji više nema povratka u EU

Svijet

Izvor: Beta     29.06.2016 u 19:17 h 0

Merkelova stavila tačku: Britaniji više nema povratka u EU

Lideri Evropske unije, uključujući i njemačku kancelarku Angelu Merkel rekli su u Briselu da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Evropske unije.


Britanska vlada najprije mora zvanično izvijestiti Evropsku uniju o napuštanju članstva da bi se mogao pokrenuti postupak pravnog isključivanja Velike Britanije iz ustrojstva Unije i pregovori o budućim odnosima EU i Britanije kao treće, strane zemlje. 

To se navodi u pripremljenom završnom dokumentu zasjedanja 27 šefova država ili vlada EU koji su danas, bez prisustva britanskog premijera Dejvida Kamerona, temeljito pretresli sve posljedice odluke britanskih građana na referendumu o izlasku iz Unije, održanom 23. juna. 

Evropski parlament je zatražio da London što prije pokrene postupak razdruživanja s Unijom na temelju člana 50. EU Ugovora iz Lisabona, a više lidera EU, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel su predočili da rezultat britanskog referenduma ne može da se preokrene i da Velikoj Britaniji više nema povratka u članstvo Unije. 

To je bio i odgovor na tvrdnje dijela britanskih političkih snaga i američkog državnog sekretara Džona Kerija da bi se moglo dogoditi da Velika Britanija ipak ne pokrene član 50. temeljnog akta Unije i da možda novim referendumom izdejstvuje ostanak u članstvu EU. 

U nacrtu zaključaka dvodnevnog samita EU se podvlači da "ne može biti nikakvih pregovora" EU i Velike Britanije prije nego što vlada u Londonu zvanično izvijesti i pokrene postupak izlaska iz članstva EU, a to se očekuje početkom septembra kad je najavljeno da će na vlast doći nova britanska vlada, sastavljena od pristalica Bregzita. 

Vođe 27 članica Unije naglašavaju da je "poželjno da se to dogodi što prije i izbegne duže razdoblje neizvjesnosti" i dodaje da će Velika Britanija sve dok ne napusti članstvo EU uživati sva prava i obaveze unutar Unije. 

U završnom dokumentu samita EU se izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog ishoda britanskog referenduma i naglašava "riješenost da se sučeli sa svim teškoćama koje bi proistekle iz novonastale situacije". 

"Riješeni smo da ostanemo ujedinjeni i delamo u okviru EU da bismo se uhvatili u koštac s izazovima 21 vijeka i nađemo rješenja u skladu s našim nacijama i narodima", ističu lideri evropske 27-orice. 

Oni naglašavaju nužnost da se učini mnogo više i brzo da bi se izašlo u susret očekivanjima građana kad je riječ o "bezbjednosti, napretku i izgledima za bolju budućnost… moramo djelovati i u interesu mladih". 

Vođe EU navode da će pristupiti "nužnom preispitivanju politike o budućnosti Unije da bi se dao novi podstrek 27-orici" i to će uslijediti u septembru u Bratislavi. 

Ostaje da se vidi da li će to značiti ne samo ekonomske i investicione podsticaje privrednog rasta i zapošljavanja, kao jačanju bezbjednosti, slamanju terorizma i ilegalne imigracije, kao najvećih briga građana, već i zbijanje redova najviše oko evrozone za one članice EU koje teže bržoj i tešnjoj integraciji. 

To su i lideri više članica predočili kao izvijesnost, naglasivši da oni koji žele da se više ujedine na to imaju pravo i temeljnim aktom, Ugovorom iz Lisabona. 

"Nema EU a la carte" 

Čelnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker kažu da su lideri 27 članica Unije stavili do znanja da Velika Britanija ne može dobiti pravo da bira "à la carte" šta bi joj odgovaralo, a šta ne kad budu pokrenuti pregovori o novim odnosima EU i britanskog ostrva, kao strane treće zemlje. 

Poruka Britancima glasi: ako budu htjeli sporazum o pristupu jedinstvenom tržištu Unije, moraju prihvatiti sva temeljna evropska pravila, a to znači slobodu protoka robe, usluga, kapitala i građana unutar EU. 

Suštinski, to znači da bi jedna od nosećih poruka kampanje za izlazak, a to je sprečavanje imigracije pala u vodu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi