Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Logično je da ulazak u EU ostane opredjeljenje zemalja Balkana

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     29.06.2016 u 17:35 h 1

Logično je da ulazak u EU ostane opredjeljenje zemalja Balkana

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović rekla je da je logično da ulazak u EU ostane opredjeljenje zemalja Balkana, kao što je logično i da se mnoge stvari u vezi sa pristupanjem Uniji postave na realnije osnove u budućem periodu.


Iako su se Britanci na referendumu odlučili da izađu iz EU, pregovori Srbije su i dalje blokirani, BiH nije riješila pitanje adaptacije SSP-a, evropski zvaničnici upozoravaju da je EU na prekretnici i ugrožena rastućim evroskepticizmom, pitanje migranata je i dalje neriješeno, Cvijanovićeva kaže da svi zvaničnici balkanskih zemalja i dalje tvrde da ostaju vjerni evropskom putu. 

Ona je rekla za "Narodne" da bi to zvučalo paradoksalno kada bi se stvari posmatrale kratkoročno, ali ove izjave su usmjerene u dugoročnijem pravcu uz pretpostavku da će EU ostati na nogama, naravno reformisana, i da će u perspektivi ponovo biti spremna da prima nove članice. 

Cvijanovićeva je izrazila mišljenje da je Breksit mogao da bude zaustavljen da se EU reformisala prije nekoliko godina, da je, na primjer, reforma izvršena onda kad ju je britanski premijer predlagao prije par godina tokom svog prvog mandata. 

"Ali, djeluje mi da je taj prijedlog tada završio u nekoj briselskoj ladici i svi su željeli da vjeruju da je to tek politički trik, a ispalo je da su, kada je riječ o javnom mnjenju, stvari već na neki način time bile kanalisane, i danas smo tu gdje jesmo. Moram reći da, kad razmišljam o EU, a volim taj projekat, bliže mi je koncept reformisane EU, koja je manje birokratizovana i u kojoj bi nacionalnim parlamentima bio vraćen dio nadležnosti, jer je to realniji koncept, od onog koji je na snazi", istakla je Cvijanovićeva. 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je Mladen Ivanić nazvao besmislenim kada je Vlada Republike Srpske analizirala stvari koje je Britanija dobila kroz ispregovarani specijalni status i da je to naišlo, gotovo, na ruganje, od opozicionih partija i nekih medija u Srpskoj, kao i da je Ivanić rekao da niko u kabinetu premijera Dejvida Kamerona i ne zna da postoji Vlada Republike Srpske, Cvijanovićeva je rekla da bi ona sada mogla da se naruga njima i da kaže da je Vlada Srpske, s obzirom na Breksit, bila sasvim upravu što je željela da razumije šta je to ispregovarano i kako bi mogla, nakon toga, da izgleda EU prema kojoj se BiH kreće. 

"Mi se nismo time bavili zato što nas neko zna ili ne zna u bilo čijem kabinetu, već zato što želimo da razumijemo procese. Ali, ako već treba da pričamo i tim jezikom, onda možemo reći i to da u saradničkom timu britanskog premijera postoji par osoba koje su itekako vezane za BiH, što porijeklom, što poslovima kojima su se prethodno bavili", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je ocijenila da bi bilo bolje da su se i oni u Predsjedništvu BiH bavili tim pitanjem, a pogotovo bi bilo pametno da su podsticali zajednički rad i dogovor svih nivoa vlasti u BiH, umjesto što su usmjeravali određene procese samo tako što su prebacivali lopticu drugima, a onda im se ona vraćala kao bumerang. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Kokica, slusaj samo sto prica

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi