Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evro propada, Grke ste uništili, a mi Britanci odosmo!

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Srna     28.06.2016 u 15:25 h 0

Evro propada, Grke ste uništili, a mi Britanci odosmo!
FOTO: pixabay.com

Jedan od predvodnika odlaska Britanaca iz EU Nejdžel Ferejdž poručio je kolegama u Evropskom parlamentu da evro propada i da je EU, od svega, uspjela samo da osiromaši Grčku.


"Kada sam došao na ovo mjesto prije 17 godina sa namjerom da vodim kampanju za izlazak Velike Britanije iz EU - vi ste mi se smijali. Ali, sad se više ne smijete, zar ne?", poručio je tokom govora Ferejdž. 

On je ocijenio da su zastupnici u Parlamentu EU ljuti i uzrujani jer, kao politički projekat, "žive u zabludi i negiraju stvarnost". 

"Ne želite priznati da vaša valuta propada", naveo je Ferejdž, što je izazvalo glasno negodovanje zastupnika, ali je Ferejdž odmah uzvratio: 

"Pogledajte Mediteran. Uspjeli ste samo u osiromašivanju Grčke... Ali najgore od svega je što ste lagali građanima. Nametnuli ste im političku uniju - kada je 2005. odbijen Prijedlog ustava EU, vi ste na mala vrata uveli Lisabonski ugovor". 

Farejdž je poručio da Velika Britanija želi svoju nezavisnost i poručio da Britanci neće biti posljednja članica koja će napustiti EU. 

On se složio sa šefom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom da Britanija treba što prije da aktivira član 50. kako bi započela postupak izlaska iz EU. 

"Znam da praktično niko od vas u životu nije radio pravi posao ili radio u biznisu, trgovini ili stvorio makar jedno radno mjesto", rekao je Ferejdž kolegama u Evropskom parlamentu, što je izazvalo proteste i dobacivanja prisutnih. 

Farejdž je zaključio da EU mora biti pragmatična, "jer će osvetničkom politikom, koja neće Britaniju primiti u slobodno tržište, naštetiti prvo sebi, a manje Britancima". 

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na početku rasprave izrazio je žaljenje zbog rezultata referenduma u Britaniji. 

Tokom govora aplaudirao mu je i Ferejdž, uz Borisa DŽonsona glavni pobornik kampanje za izlazak, na šta mu je Junker poručio da je to "posljednji put da ovdje aplaudira", te da mu "nije jasno što još Ferejdž radi u parlamentu ako je toliko želio izlazak". 

Evropski parlament imao je vanrednu sjednicu povodom referenduma na kojem su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da izađu iz EU.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi