Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Arheolozi pronašli stari indo-grčki grad u Pakistanu

Nauka i tehnologija

Izvor: FENA     28.06.2016 u 13:49 h 0

Arheolozi pronašli stari indo-grčki grad u Pakistanu

Arheolozi su na sjeverozapadu Pakistana otkrili ruševine grada povezanog s grčkim ratnikom Aleksandrom Velikim čija je vojska prošla područjima ispod Himalaja prije više od dvije hiljade godina.


Grupa talijanskih i pakistanskih stručnjaka pronašla je kovanice, oružje i drugo u dolini Svat nakon godina iskopavanja, rekao je pakistanski arheolog Nijaz Šah. Zaključili smo, na temelju istorijskih referenci i istorijskih činjenica, da su Grci ovdje živjeli kao zajednica, rekao je Šah.

Obrambene zidine oko grada i pronađeno oružje navode na zaključak da bi se moglo raditi o dijelu Aleksandrove vojske. Grad je poslije postao spoj indijske i grčke civilizacije kad su područje preuzele lokalne budističke komune, rekao je arheolog. Zajednica od 4000 ljudi nazvana Kalaša, za koju se drži da su potomci Aleksandrovih vojnika i dalje žive u himalajskim dolinama u Pakistanu, ali Svat je prva takve vrste koja je otkrivena. 

Postoje tragovi grčke civilizacije na putu koji je Aleksandar slijedio u Indiju, kazao je i dodao: "Ali ovo je prvi planirani grad za koji dosad znamo".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi