Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Problematika izučavanja maternjeg jezika i dalje tema

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.06.2016 u 14:53 h 0

Problematika izučavanja maternjeg jezika i dalje tema

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmotrio je Informaciju o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, sa naglaskom na izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.


U toku rasprave ukazano je da sjednici ne prisustvuje niko iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Posalnik NDP-a Momčilo Novaković ukazao je na probleme u vezi sa obrazovanjem u FBiH i podsjetio da je tek sada u pripremi izvođenje nastave jezika na srpskom jeziku u Maglaju, a da nema podataka da li se srpski jezik izučava u Sarajevu. 

Poslanik SDA Sadik Ahmetović rekao je da u Informaciji piše da U Republici Sppskoj nema problema kada je riječ o obrazovanju, što je, kako on smatra, netačno. 

"Navodi se da nema problema u Republici Srpskoj, a mi tražimo hitnu sjednicu Predstavničkog doma dok nije eskalirala situacija da se riješi problem 'bosanskog jezika'", kaže Ahmetović. 

Poslanik SNSD-a Nikola Špirić pozvao je da se smire strasti i da se demokratskim sredstvima rješava problem, a poslanik Milica Marković /SNSD/ podsjetila je da je postojanje bošnjačkog jezika potvrdio Ustavni sud Republike Srpske, te da nije negiran ni pred Ustavnim sudom BiH. 

Poslanik BPS-a Zaim Backović i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik DŽaferović ukazali su da je neprihvatljivo korištenje termina "bošnjački jezik", tvrdeći da je od Dejtona u upotrebi "bosanski jezik". 

Poslanik SDP-a Saša Magazinović istakao je da je opravdanje jedne diskriminacije sa drugom neprihvatljivo, upozoravajući da se teškim riječima ništa ne može riješiti. 

Poslanik DF-a Hanka Vajzović smatra da se korištenjem termina bošnjačkog jezika stvara politički vještački problem u BiH i, prema njenom mišljenju, ozbiljna diskriminacija u Srpskoj. 

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH iscrpljene su sve tačke dnevnog reda, osim one koja nosi naziv "povjerljivo" o kojoj će biti raspravljano od 15.30 do kada je data pauza


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi