Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bez saglasnosti nema evropskog puta

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.06.2016 u 14:45 h 0

Bez saglasnosti nema evropskog puta

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković rekao je da je nemoguće biti na evropskom putu bez saglasnosti svih.


"Nije moguće da voljom jednih ili protiv volje drugih možemo bilo šta uraditi na putu ka EU", istakao je on i dodao da je očito da na nivou BiH ne postoji konsenzus. 

Zapitavši zbog čega se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju forsirao odmah na početku pregovoranja, Novaković je ocijenio da se to pitanje moglo staviti na dnevni red nakon nekih drugih važnijih pitanja i za EU i BiH o kojima je prije moglo da dođe do konsenzusa. 

"Mislim da nam nedostaje mnogo volje da dođemo do rješenja koje nije daleko, ali u jednom momentu, kao i na popisu, izgubimo strpljenje i krenemo na naopak nači i tako izgubimo i vrijeme i strpljenje", istakao je on. 

Komentarišući izjavu načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da je "vrh Srbije nepoželjan na komemoraciji u Potočarima", Novaković je rekao da je organizator napravio procjenu da ne može garantovati bezbjednost zvaničnicima iz Srbije i naglasio da je nerazumljivo da se ne može obezbjediti sigurnost za nekoga ko bi trebalo da je dobrodošao u Srebrenicu nakon upornih dokazivanja da želi dobro i Srebrenici i BiH. 

Prijetnje koje je izrekao poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadik Ahmetović da je alternativa nerješavanju pitanja "'bosanskog' jezika mogućnost da se blokira Republika Srpska", Novaković je nazvao emotivnom reakcijom. 

"To su nepotrebne reakcije koje u javnosti proizvode sasvim nepotrebne tenzije. Nama takva BiH ne treba, jer može opstati samo ona BiH u kojoj svako svakoga poštuje", poručio je Novaković. 

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da na današnjoj sjednici, najvjerovatnije, neće biti razmatran SSP, posalnik SDA Sadik Ahmetović je rekao da to nije ništa novo na političkoj sceni BiH. 

On smatra da je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić stavom da neće glasati o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju danas preglasao druga dva člana i upitao do kada se može odgađati proces nepotvrđivanja tog sporazuma. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi