Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Robotizovani automobili u službi kriminala?

Automoto

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.06.2016 u 13:26 h 0

Robotizovani automobili u službi kriminala?

Ruske bezbjednosne službe strahuju od robotizovanih automobila, koje bi mogli da koriste teroristi i kriminalci za ubistva i drugi kriminal.


Za 20 godina "autonomna vozila" /kojima neće uporavljati ljudi/ istisnuće tradicionalne automobile, kao što su nekada automobili istisnuli konje.

Prema podacima Državnog inspektorata za bezbjednost u saobraćaju, u Rusiji su već zabilježeni slučajevi daljinskog presretanja vozila sa elektronskim kontrolnim sistemima.

"Autonomna vozila" mogla bi se koristiti kao oružje. Kriminalci mogu da utiču na "sistem aktivnog pozicioniranja", odnosno na uređaje i senzore vozila.

Takođe, mogu da mehanički oštete vozilo - u tom slučaju će vještačka inteligencija koja upravlja vozilom izgubiti neke od funkcija.

Osim toga, "sajber kriminalci" mogu da hakuju kontrolni sistem automobila.

Kompanija "Kognitiv Tehnolodžiz" planira da na auto-robote instalira uređaje slične onima koji se koriste u avijaciji - na primjer, crne kutije.

U bliskoj budućnosti, treba razviti nova saobraćajna pravila i pripremiti puteve, te napraviti posebne trake za "autonomna vozila", kao i nove znakove i oznake, ističu stručnjaci.

Ostaje pitanje: ko će biti odgovoran za moguće nesreće - osoba u vozačkom sjedištu ili softverska firma?

Prema prvim analizama koje je organizovala Komisija za razvoj strateških informacionih sistema Državne dume, odgovornost će snositi vozač - čak i ako sjedi u automobilu kojim upravlja vještačka inteligencija.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi