Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović: Danas nema pomaka, kriza će trajati do izbora

Politika

Izvor: N1     27.06.2016 u 12:31 h 0

Izetbegović: Danas nema pomaka, kriza će trajati do izbora

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici kao prvu tačku dnevnog reda trebali su razmatrati Izvještaj o pregovorima radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom.


Međutim, kako javlja reporter N1 Zvonko Komšić, članovi Predsjedništva BiH na današnjoj sjednici najvjerovatnije neće razgovarati o Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Danas neće biti pomaka, neće biti preglasavanja. Kriza će trajati do lokalnih izbora. SSP će najvjerovatnije biti povučen s dnevnog reda današnje sjednice Predsjedništva BiH"", kazao je Bakir Izetbegović uoči današnje sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

Predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović tokom sedmice su kazali da rad kolektivnog šefa države nije u blokadi izražavajući nadu da će se riješiti pitanja u vezi s ispunjavanjem tehničkih uvjeta SSP-a do 13. jula što je krajnji rok za to.

Problemi oko adaptacije SSP-a pojavili su se nakon što je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osporio prihvatanje tog dokumenta u Predsjedništvu BiH prije nego što se Vlada Republike Srpske i zvanično izjasni o njemu, a stav RS-a je da su predložene izmjene SSP-a neprihvatljive.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić također je izrazio očekivanje da će BiH ispuniti primarnu obavezu prilagođavanja SSP-a te je pozvao odgovorne da pokažu korektnost i odgovornost, i da izvještaj Vijeća ministara bude potvrđen u Predsjedništvu BiH.

Time bi se dobilo "zeleno svjetlo" da BiH bude na dnevnom redu na sjednici EU narednog petka, što je prvi korak za 18. juli - kada bi trebao biti usvojen izvještaj za BiH, odnosno kada će se odlučiti da li će se dobiti upitnik za članstvo u EU na jesen ove godine.

Na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH je i Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, te Prijedlog odluke o prihvaćanju povećanja kvote BiH u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Svoj stav trebali bi dati i na nominaciju arhitektonske cjeline Blagaja i mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu za pojačanu zaštitu kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi