Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NATO se “igra vatrom“ u blizini ruske granice

Svijet

Izvor: Vesti-online     27.06.2016 u 11:31 h 0

NATO se “igra vatrom“ u blizini ruske granice
FOTO: pixabay.com

Nedavna vojna parada u Estoniji u kojoj su učestvovala dva američka bombardera B-52 koja su letjela 30 kilometara od ruske granice, može se smatrati demonstracijom uloge NATO-a u Evropi, ali isto tako i ne baš najpametnijim potezom s obzirom na trenutnu situaciju.


Vođstvo NATO-a nedavno se uznemirilo, prema njihovom doživljaju, pokušajem Berlina da izbegne svoje obaveze kao člana Alijanse, nakon što je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer pozvao na manje zveckanja oružjem i više aktivnog dijaloga sa Rusijom. 

Međutim, te brige su neosnovane, jer je njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno najavila da namjerava da poveća oružane snage države regrutovanjem dodatnih sedam hiljada vojnika i kupovinom više tenkova i helikoptera, navodi nemački časopis “Fokus“. 

“To je znak da Njemačka namjerava da igra veću vojnu ulogu u budućnosti“, tvrdi časopis. 

“Fokus“ ističe da je uz nedavne manevre “Udar sabljom“ u Estoniji, NATO takođe izvršio vojnu vježbu “Anakonda 2016“ u Poljskoj i vojnu  vježbu “Baltops“ u Baltičkom moru. Sve ukupno, te operacije mogle bi se smatrati najvećom zajedničkom vojnom vježbom za posljednjih nekoliko decenija, zaključuje časopis. 

Međutim, nedavno učešće američkih vojnih aviona u estonskoj vojnoj paradi, kada su dva strateška bombardera B-52 proletela nekih tridesetak kilometara od ruske granice, možda je bilo malo previše. 

I dok se NATO i dalje smatra odbrambenim savezom koji igra ključnu ulogu u evropskoj bezbjednosti, Štajnmajerove riječi bi trebalo posmatrati kao poziv da se usvoji uravnoteženiji pristup umjesto da se oslanja samo na demonstriranje snage, zaključuje “Fokus“.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi