Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Poslanici o naplati RTV takse putem kablovskih operatera

Bosna i Hercegovina

Izvor: FENA     27.06.2016 u 10:05 h 2

Poslanici o naplati RTV takse putem kablovskih operatera

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu BiH.


Ovo zakonsko rješenje, koje ima za cilj trajno riješiti probleme finansiranja RTV sistema, predložili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnosti (SBB) Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić. 

Zakon predviđa uvođenje naplate RTV takse putem kablovskih operatera zbog čega je zatražena informacija o broju korisnika kablovskih emitera, a podaci s kojima predlagači raspolažu govore da u BiH ima 330.000 domaćinstava koja koriste kablovsku televiziju. 

Predviđeno je i uspostavljanje fondova, te je rečeno da će se javni RTV servisi primarno finansirati prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi koje mogu osnovati entiteti, odnosno Brčko distrikt BiH. 

Dnevnim redom je predloženo po skraćenom postupku razmatranje Prijedloga zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije na prijedlog Vijeća ministara BiH. 

Bit će razmatrani i izvještaji o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti, o radu Ureda za razmatranje žalbi te o zaštiti ličnih podataka za 2015. godinu, kao i informacije o iseljeništvu, o stanju sigurnosti, o javnoj zaduženosti te o nestalim osobama. 

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Informacija o primjeni Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, s naglaskom na izučavanje nacionalne grupe predmeta i izučavanje maternjeg jezika na cijeloj teritoriji države.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Ако ви направите закон о ТВ таксама тако да ко гледа, тај и плаћа, онда сте ви краљеви на Балкану, јер ћете тако избјећи један вид безразложне експлоатације становништва.
    Онда ћете узбуркати Балкан по том питању, јер ће се кретенски закони неких сусједа по том питању, (гдје је принцип:гледао, не гледао, имао, не имао ТВ пријемник, мора да се плаћа), наћи у необраном грожђу.
    Првенствено србијански закон.

  2. Tražite apartman, sobu ili hotelski smještaj u Neumu?
    Nazovite broj 063 374 532 / 063 200 620
    Ili pošaljite upit na mail: adriatic.rb@gmail.com

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi