Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Povratak u Federaciju doživo krah

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     27.06.2016 u 09:31 h 1

Povratak u Federaciju doživo krah

Potpredsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta Drago Puzigaća ocijenio je da je povratak u Federaciju BiH /FBiH/ doživio krah i da su Srbi povratnici prepušteni sami sebi.


Puzigaća je naveo da je položaj Srba u FBiH veoma težak i da je generalno problem Srba što nemaju posla. 

"Kao da su u putujućem cirkusu. Mislim da bi svi u BiH koji su za istinski povratak trebalo i da ga podrže i da to ne budu samo deklarativne priče", rekao je Puzigaća za "Glas Srpske". 

On je istakao da bez investiranja u povratnička mjesta i bez otvaranja novih kapaciteta nema pomoći, navodeći da na područijima Drvara, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca gotovo nema nikakve proizvodnje i da su poslovi koji se rade samo u vezi sa drvnom industrijom ili rezanom građom, što je malo poslova. 

Puzigaća je procijenio da u FBiH nema više od 40.000 Srba. 

Govoreći o situaciji u vezi sa pitanjem srpskog jezika u FBiH, Puzigaća je naveo da na području odakle on dolazi /Drvar/ u školama postoji srpski jezik, za šta se izborilo prije više godina, dok u ostalim opštinama i kantonima nije takvo stanje i na tim područjima postoji problem i veoma malog broja djece /srpske nacionalnosti/.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Dokaz koliko vlast RS vodi brigu o povratnicima. Pojave se samo onda kada su izbori i kada im trebaju glasovi povratnika. Kako god se vlast u RS odnosi prema povratnicima u RS tako se i vlast u FBiH odnosi prema povratnicima u FBiH. Očigledno je problem nacionalizam i težnje da se stvore čiste nacionalne zajednice, a ne briga o čovjeku i njegovim pravima i standardu, pri čemu su povratnici samo smetnja u tim težnjama. Tome treba i dodati uzurpaciju prava lokalnih zajednica od strane vlasti kantona i entiteta kada je u pitanju klasična krađa prirodnih resursa lokalnih zajednica te na taj način onemogućavanje razvoja lokalnih zajednica. Kriminalna vlast je lokalnim zajednicama oduzela šume, vode, zemljišta i daje ih u koncesije a JP šumarstva koriste prirodna bogatstva lokalnih zajednica plaćajući opštinama minimalne takse. Od šuma koja se nemilice siječe korist imaju samo zaposleni pripadnici vladajućih stranaka u JP, stranački privatnici i kriminalno rukovodstvo lokalnih šumarstava i JP. Bogatstvima lokalnih zajednica treba da upravlja lokalna zajednica i od toga treba da najviše ima koristi, a na ovim područjima to je drvna industrija.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi