Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

EU očekuje da Kameron neće aktivirati član 50

Svijet

Izvor: agencije     26.06.2016 u 21:29 h 0

EU očekuje da Kameron neće aktivirati član 50

BRISEL - Evropska unija ne očekuje da će britanski premijer Dejvid Kameron aktivirati mehanizam kojim se započinje proces pregovora o Brexitu kada se bude sastao s ostalim liderima EU na samitu u utorak.


"U ovom trenutku ne očekujemo da će premijer Kameron u utorak aktivirati član 50", kazao je za Rojters neimenovani visoki zvaničnik EU povodom samita u Briselu na kojem će Kameron informisati lidere EU o glasanju za izlazak iz Unije na prošlonedeljnom britanskom referendumu.

Rojters navodi da lideri EU u suštini shvataju zašto Kameron, koji je izjavio da će podnijeti ostavku i ostaviti aktiviranje člana 50 svom nasljedniku, ne može da pokrene već u utorak proces koji traje dve godine.

Mehanizam izlaska iz Evropske unije regulisan je prvi put 2009. godine Lisabonskim sporazumom, odnosno članom 50 tog sporazuma, ali koji do sada nikada nije aktiviran.

Taj član definiše uslove dobrovoljnog izlaska iz EU, na šta ima pravo svaka država članica bez bilo kakvog posebnog opravdanja.

U stavu 1 tog clana navodi se da svaka država Članica Evropske unije može da donese odluku o povlačenju u skladu sa svojim ustavnim odredbama.

Zvanična odluka još nije donIJeta, referendumski rezultati treba da budu potvrdeni i London treba zvanično da se obrati Briselu i da objasni svoje namjere.

Za sada nije izvjesno kada ce se to dogoditi, pošto unutrašnje stvari u Velikoj Britaniji nisu tako jednostavne, narocito poslije izjava koje stižu iz Škotske, ali i poslije peticija za ostanak, najpre Londona, a zatim i kompletne Britanije u Evropskoj uniji.

Ipak, kada do toga dođe i kada London bude bio spreman da saopšti Briselu šta su rekli građani Britanije, Evropska unija ce sklopiti ugovor sa Velikom Britanijom, uz definisanje budućeg odnosa.

Ako tako odluči, London će morati sa Briselom da dogovori "ugovor o izlasku", koji će u ime Unije sklopiti Savjet EU kvalifikovanom većinom, uz pristanak Evropskog parlamenta.

Stav 3 navodi da ugovori odmah stupaju na snagu, ako se postigne sporazum o povlacenju. Ako ne, posle dve godine je "razvod" zvanican, ali Brisel može da produži taj rok, navodi B92.

U tom slučaju država koja se povlači nema nikakvu mogućnost učestvovanja u raspravama niti donošenja odluka koje se tiču nje upućuje stav 4, a stav 5 predvida da bi "predomišljanje" znacilo ponovni ulazak u proces pridruživanja, sa svim pregovorima i "stepenicama" koje treba da prede svaka druga država koja želi da postane kandidat za clanstvo u EU.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi