Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dodik: Nije prihvatljiva predložena adaptacija SSP-a

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     26.06.2016 u 19:50 h 3

Dodik: Nije prihvatljiva predložena adaptacija SSP-a
FOTO: Agencija Anadolija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da za Republiku Srpsku nije prihvatljiva predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ jer bi nanijela nesagledivu štetu prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji i gubitke od 210 miliona KM na godišnjem nivou.


"Sva računica nije dobra za Republiku Srpsku i BiH, nego za Hrvatsku koja bi svoje proizvode plasirala u BiH", rekao je novinarima Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Srpske u institucijama BiH, Vlade i Narodne skupštine, Privredne komore Srpske, Spoljnotrgovinske komore BiH, poljoprivrednih udruženja i "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice. 

On je naveo da se mišljenje Republike Srpske u ovom slučaju mora uvažavati, a ne kao do sada, što je osnovna greška pregovaračkog procesa. 

Dodik je rekao da je nedolazak predstavnika vlasti sa nivoa BiH iz Republike Srpske klasično prebacivanje odgovornosti. 

Predsjednik Republike Srpske je istakao da član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić sada ima zvanični stav iz Republike Srpske o predloženoj adaptaciji SSP-a. 

"Sastanak je bila moja odgovornost da kao predsjednik Republike Srpske okupim najvažnije faktore da zauzmu jasan stav o ovom pitanju. Nažalost, niko nije došao od predstavnika vlasti sa nivoa BiH da bi kod evropskih šefova mogli da se sakriju iza priče da Srpska ne da ovaj sporazum, a oni su ga htjeli jer da su prisustvovali ovdje morali bi biti dio zajedničkog odbijanja adaptiranog SSP-a", dodao je Dodik. 

On je rekao da je problem nastao 2015. godine, kada je Predsjedništvo BiH tražilo od Savjeta ministara da redefiniše pregovaračku poziciju BiH sa EU i da je dovede u poziciju da budu započeti pregovori o adaptaciji SSP-a. 

"Sada znamo da su u okviru radne grupe koju je formirao Savjet ministara BiH vođeni razgovori, iako naši članovi ove grupe nisu uvažavani. Savjet ministara je prihvatio dogovor o adaptaciji SSP-a i uputio ga Predsjedništvu BiH na definitivno odlučivanje", pojasnio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, Evropa se odriče osam miliona evra po osnovu adaptacije SSP-a, a BiH 81 milion evra svojih izvornih prihoda. 

"Više od 65 odsto proizvoda i prerade roba koje su obuhvaćeni ovim sporazumom locirani su u Republici Srpskoj i zbog toga bi Srpska imala najviše gubitaka. Druge štete koje bi eventualno mogle da budu su ogromne, a među njima je gubitak radnih mjesta", rekao je Dodik i podsjetio da je spoljnotrgovinski deficit u oblasti poljoprivrede u BiH oko dvije milijarde KM, što bi prihvatanjem adaptiranog SSP-a bilo uvećano. 

On je napomenuo da bi bilo umanjeno učešće poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije u bruto domaćem proizvodu. 

"Sve to pregovarači iz BiH u ovom postupku nisu htjeli da vide i zaštite. Zemlje koje ulaze u ovu fazu adaptacije SSP-a su pred ulaskom u EU, a Srbija je adaptaciju uslovila jasnim dobijanjem datuma za status kandidata, što nema za BiH", rekao je Dodik. 

On smatra da se mora redefinisati pregovaračka pozicija, što je zahtjev Srpske prema BiH, odnosno da bude utvrđena šteta i tražena rješenja za ovaj problem, a onda pregovori. 

"Pitanje popisa stanovništva u BiH nije promijenilo naš stav o adaptiranom SSP-u. Republika Srpska je i ranije govorila da je ovakav sporazum neprihvatljiv, što se moralo ranije poštovati, a ne čekati prevaru u popisu. Mora se jasno reći da je popis jedan od uslova za bilo kakve razgovore i pomjeranje o pitanju SSP-a", naglasio je Dodik. 

On je napomenuo da ustupci Hrvatskoj u ovom pitanju moraju biti motivisani odlukom o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške. 

"Evropa ne zaslužuje da prihvatimo nešto što bi uništilo naš razvoj i budućnost. Ne može neko očekivati da dobije otvoreno tržište za svoju robu, a da blokira izgradnju mosta na Savi kod Gradiške", zaključio je Dodik. 

Poljoprivredni proizvođači istakli su da su apsolutno protiv predložene adaptacije zbog ogromnih gubitaka koje bi imali.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Sad da je EU pametna zabranit sve dosadasnji izvoz nek djikani i dalje blokiraaju kad ovi bosnjacki i narod sute ko picke,pocrkajte svi stoko od politicara do naroda

  2. Šta poljoprivreda može još da izgubi. Samo apstraktne pare i poslove jer praktično ne postoji. A za to je kriva vlast koja je nesposobna da osmisli razvoj. Treba ispuniti standarde za proizvodnju hrane i onda su neograničeni uslovi izvoza. A vlast to ne zna i to ih ne zanima i samo se krije od navodnih prijetnji od strane EU i gubitaka koje EU donosi. To je dnevna politika i prizemno razmišljanje. Da dugoročno vlast razmišlja o narodu odmah bi prihvatili sporazum i razvoj bi ubrzano došao. Ali vlast ne vidi sebe u svemu tome jer u EU nema mućke bez koje vlast ne može da opstane. I zato i dalje vodite glupi narod u propast i što je moguće dulje odugovlačite Europske procese bar dok se svi ne isele sa ovih područja ili umru.

  3. Kolko Li je samo para potroseno na sednice i dogovore da bi na kraju rekli ne nismo za to .Bravo Mi putujemo u beznadje a zasto da ne sta imamo jos da izgubimo Mi siromasni ionako vise nemamo sta da gubimo sad su na redu Gospoda . Samo napred.Samo jos da se pitamo koliko Firmi imamo jos na Nasem imenu da mozemo reci to je Nase? A cega se naivise bojim a to je sta posle svih tih kredita i pomoci sta dalje?

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi