Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nama je bitno da se traži stav vlade, bez obzira što je u pitanju politička igra

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     26.06.2016 u 13:40 h 0

Nama je bitno da se traži  stav vlade, bez obzira što je u pitanju politička igra

BANJALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da šta god da je u pozadini i koju god igru igrali predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH, za Vladu je bitno da se traži njen stav, iako bi bilo daleko bolje da je to član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uradio prije nego što su Predsjedništvo BiH i Savjet ministara pokrenuli novi proces pregovora.


Cvijanovićeva je izjavila Srni da joj zato i izjava Mladena Ivanića da će poštovati stav Vlade Republike Srpske o predloženoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, u najmanju ruku, zvuči čudno. 

"Jer, da on to zaista misli i da je zaista želio da poštuje stav Vlade Srpske o tom pitanju, onda Predsjedništvo BiH, u okviru kojeg je i on odlučivao, ne bi u oktobru 2015. godine naložilo Savjetu ministara da promijeni prethodnu pregovaračku poziciju i kroz takvu izmjenu omogući fazno prilagođavanje SSP-a, u skladu sa zahtjevima Hrvatske i EU, a sasvim suprotno onom što je bila pozicija Vlade Republike Srpske", naglasila je Cvijanovićeva, dodavši da joj ponašanje predstavnika iz Srpske na nivou BiH sada djeluje kao jeftini politički trik. 

Upitana da prokomentariše najavu PDP-a da njihovi funkcioneri neće učestvovati na sastanku o adaptaciji SSP-a koji je sazvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na kojem treba da bude razgovarano o adaptaciji SSP-a, Cvijanovićeva je rekla da je to ne iznenađuje, iako je ideja o organizovanju takvog sastanka upravo i nastala nakon razgovora Mladena Ivanića i predsjednika Dodika. 

"Djeluje mi da se PDP sad izvlači i bježi od odgovornosti, jer su oni svojim djelovanjem na nivou BiH i prouzrokovali problem kojim se sad bavimo", istakla je Cvijanovićeva. 

Ona je naglasila da su Predsjedništvo BiH i Savjet ministara u potpunosti poništili prethodnu osnovu za pregovore, u kojoj je bio sadržan i stav Republike Srpske, a, onda, kad su novi pregovori počeli, tokom cijelog tog procesa ignorisan je stav predstavnika Vlade Srpske u pregovaračkom timu. 

"Naš stav je od 2012. godine isti, nepromijenjen i poznat, a to što sad odjednom naš stav traže oni koji su ga sve vrijeme ignorisali i radili mimo njega, je samo jeftin politički trik", navela je Cvijanovićeva. 

Upitana da prokomentariše tvrdnju predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je odgovornost za adaptaciju SSP-a na Miloradu Dodiku i vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je rekla da je odgovornost na onima koji su pokrenuli i vodili proces pregovora o adaptaciji SSP-a ignorišući stavove Srpske. 

"Mogu sad da govore šta god žele, ali sami su zakotrljali kamenje, pa će sami morati i da ga zaustave. Pokrenuli su i proveli cijeli proces ne uvažavajući stavove Republike Srpske, a sad kad su se zapetljali, odjednom im je postalo, tobože, važno šta kaže Vlada Srpske", istakla je Cvijanovićeva.

Podsjetivši da Vlada Srpske nije mijenjala svoje stavove, ona je naglasila da je problem što su oni na nivou BiH pokretali i vodili procese ne uvažavajući te stavove, a onda se izvlačili kad se jave problemi. 

"Tako je bilo i sa mehanizmom koordinacije, prvo su prihvatili sve što im je servirano, a onda su se izmakli da mi popravljamo ono što su oni pokvarili. Sad je tako sa pregovorima o SSP-u, sami su pokrenuli i vodili novi proces pregovora ignorišući stavove Republike Srpske, a sad kad su se zapetljali, onda prebacuju lopticu Vladi da popravlja njihove greške. Da ih je interesovao stav Vlade Srpske, ne bi ni pokretali, vodili i zaključili cijeli taj proces pregovora mimo naših stavova", rekla je Cvijanovićeva u izjavi Srni. 

Ona smatra da ovakva situacija neće blokirati pregovore sa EU, ali da trebaju rješenja koja će biti dobra ne samo za Hrvatsku i EU, već i za BiH. 

"Ostajemo otvoreni da kroz razgovore i pregovore do takvih rješenja i dođemo", poručila je predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi