Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Banke zbog Brexita bježe iz Britanije

Biznis

Izvor: Nezavisne novine     25.06.2016 u 21:07 h 0

Banke zbog Brexita bježe iz Britanije
FOTO: Nezavisne novine

Banke su već počele da preduzimaju mjere radi prebacivanja svojih operacija iz Velike Britanije, pošto je guverner centralne banke Francuske u subotu upozorio da je sektor finansijskih usluga u Britaniji u opasnosti da izgubi svoje pravo na rad širom EU.


Investicione banke su odmah reagovale na rezultat britanskog referenduma, a neki od najvećih institucija londonskog Sitija nastoje da obezbijede dozvole, i već planiraju selidbu svojih direktora. Velike američke banke - JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup i Morgan Stanley - u Britanini vrše velike operacije i zapošljavaju više desetina hiljada ljudi.

One se sada pripremaju da prebace neke od svojih poslova u gradove kao što su Dablin, Pariz i Frankfurt. Opasnost za sektor finansijskih usluga u Britaniji je istaknuta u subotnjim komentarima guvernera centralne banke Francuske, koji je upozorio da će banke izgubiti "pasporting", odnosno pravo da funkcionišu unutar EU ako Britanija napusti jedinstveno tržište. Fransoa Vileroa de Galau je rekao da je "paradoksalno" da se dozvoli da londonski Siti radi po pravilima EU, a da ne bude član Evropskog ekonomskog prostora poput Norveške.

Guverner Bankue de France i član Upravnog savjeta ECB je izjavio za francuski radio: "Postoji presedan, to je norveški model Evropske ekonomske oblasti, koji će omogućiti Britaniji da zadrži pristup jedinstvenom tržištu, ali primjenjujući sva EU pravila". Prvi značajni komentari zvaničnika Evropske centralne banke jasno govore da EU neće britanskom finansijskom sektoru dozvoliti lak odlazak.

Savjetnici američkih investicionih banaka su upozorili da bi tzv. "passporting" prava, koja se koriste za prodaju proizvoda i usluga iz Britanije klijentima u EU, biti djelimično ili u potpunosti ukinuta u zavisnosti od ishoda pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU. "Mi ćemo se izboriti s tim", rekao je viši rukovodilac jedne velike američke banke. "Počeli smo da razmišljamo o tome kako da preselimo naše osoblje u naše kancelarije u Evropi."

Mnoge od američkih banaka su već tiho provjeravali mjesta u EU izvan Velike Britanije na koje bi mogli prebaciti neke aktivnosti, ali većina tih mjesta još uvijek nema dovoljno dozvola za obavljanje mnogih poslova koje se sada vode iz Londona. Džejmi Dimon, izvršni direktor  banke JP Morgan je prije referenduma upozorio da bi čak 4.000 radnih mjesta moglo biti prebačeno iz Britanije.

Ali šef te investicione banke Danijel Pinto - čija jedinica zapošljava najviše od 16.000 zaposlenih JP Morgan u Britaniji - je za Financial Times rekao da se ova američka bankarska grupa nada da će moći da zadrži netaknutim najveći dio svoje britanske podružnice.

Pinto je priznao da će morati biti pronađeno rješenje za neke proizvode i usluge, kao što su globalne investicione usluge i depoziti privrede, i da bi "treba da se smisli način da se to postepeno obavi.

"Nećemo početi da selimo ljude dok ne budemo imali jasnu sliku šta će biti dozvoljeno da se radi iz Velike Britanije, kada počnu pregovori o uslovima izlaska zemlje iz EU", rekao je on. Stjuart Guliver, izvršni direktor britanske HSBC banke je rekao da bi zbog Brexita ta banka mogla da preseli čak 1.000 od svojih 5.000 zaposlenih iz svoje britanske centrale u Pariz.

 Druge britanske banke, kao što su Barclais, Roial Bank of Scotland i Lloids Banking Group će takođe možda morati da ojačaju svoje prisustvo u Evropi van Velike Britanije. Džonatan Luis, šef japanske banke Nomura International, koja u Londonu zapošljava oko 2.600 radnika, kaže da će morati da "čeka i vidi" kako će se stvari odvijati prije bilo kakve  konačne odluke o lokacijama ili operativnim strukturama. Ali on smatra da će zbog Brexita Velika Britanija biti u nepovoljnom položaju.

"Ne vidim kako neko može sa sigurnošću reći da će se passporting nastaviti. Švajcarska ga nema, kao ni SAD, tako da ne možemo pretpostaviti da će ostati na snazi ni u Britaniji "rekao je on. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi