Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Rusija i Kina potpisale više desetina sporazuma o saradnji

Politika

Izvor: Sputnik     25.06.2016 u 19:54 h 0

Rusija i Kina potpisale više desetina sporazuma o saradnji

Rusija i Kina će proširiti upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim transakcijama radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u Pekingu.


„Radi smanjenja zavisnosti od spoljnih faktora mi proširujemo upotrebu nacionalnih valuta u međusobnim plaćanjima. Udio ruske rublje u takvim plaćanjima je 3 odsto, dok je kineskog juana mnogo veći — 9 odsto. Pritom, posljednji pokazatelji treba osjetno da porastu nakon otvaranja obračunskog centra za transakcije sa juanom u Rusiji“, izjavio je ruski predsjednik na kraju rusko-kineskih razgovora.

Nakon razgovora strane su potpisale solidan paket sporazuma koji se tiču raznih aspekata saradnje: od kosmosa i energetike do turizma i isporuke žita Kini. 

Predsjednik Rusije je saopštio da je razgovarao sa kineskim kolegom o zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, o Siriji i o nuklearnom problemu Sjeverne Koreje.

„Razgovarali smo o poslednjim akcijama u riješavanju najvažnijih svjetskih i regionalnih problema, zajedničkim naporima u borbi protiv međunarodnog terorizma, jačanju bezbjednosti u Pacifičkom regionu, osiguranju nenuklearnog statusa Korejskog poluostrva“, rekao je Putin.

„Među zajedničkim spoljnopolitičkim zadacima su pomaganje u riješavanju sirijske krize i podrška miru i stabilnosti u Južnokineskom moru i u Centralnoj Aziji“, dodao je predsjednik Rusije.

Ruski predsjednik je saopštio da su se Moskva i Peking dogovorili o saradnji i po pitanju razvoja nuklearne energije u trećim zemljama.

„Razvija se saradnja u sferi korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Radimo na tome da do 2018. godine u Tjangvanskoj nuklearnoj centrali prorade još dva energetska bloka koja su izgrađena po ruskim tehnologijama. Dogovaramo se da aktivnije radimo i na tržištima trećih zemalja“, rekao je Putin.

Putin je naglasio da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije. U 2015. godini trgovinski obrt dvije zemlje iznosio je 63,5 milijardi dolara. Pozitivna dinamika se može vidjeti i početkom 2016. godine, naveo je ruski predsjednik.

Prema Putinovim rečima, energetika ostaje lokomotiva poslovne saradnje dvije zemlje.

„Rusija povećava obime isporuka preko rusko-kineskog gasovoda, nastavlja se realizacija projekata izgradnje rafinerije nafte ’Tjanczinski‘, strogo i po planu se gradi gasovod ’Sila Sibira‘ koji treba da proradi punom snagom 2020. godine. U toku je usaglašavanje uslova za isporuku ruskog gasa zapadnom trasom u Kinu“, rekao je Putin.

Kineski partneri povećavaju svoje učešće u „Jamalu“, najvećem ruskom projektu za proizvodnju tečnog gasa, dodao je predsjednik Rusije.

Rusija i Kina će do kraja godine usaglasiti i pitanja o izgradnji brze pruge Moskva-Kazanj. Prema riječima ruskog predsjednika, radi se o transevropskoj magistrali koja treba da unapredi saobraćaj na ogromnom kontinentu.    

Si Đinping pozvao Putina na samit G20

Kineski predsjednik je pozvao ruskog predsjednika na samit G20 koji se na jesen održava u Kini.

„Ruska strana će pružiti neophodnu podršku kineskim prijateljima tokom njihovog predsjedavanja grupom ’dvadeset‘ i u pripremi samita ’dvadesetorice‘ koji će biti održan 4. i 5. septembra u Handžou, pošto smo mi već predsjedavali tom organizacijom. Znamo da kineski partneri veoma ozbiljno prilaze pripremi tog događaja“, rekao je ruski predsjednik.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi