Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH od Hrvatske zatražila podatke o pelješkom mostu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     25.06.2016 u 18:26 h 0

BiH od Hrvatske zatražila podatke o pelješkom mostu
FOTO: Nezavisne novine

SARAJEVO - Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zatražilo je od Vlade Hrvatske da što prije dostavi tehničke gabarite pelješkog mosta.


Ovo je "Nezavisnim" potvrdio i Šemsudin Mehmedović, član Komisije prometa i komunikacija Predstavničkog doma BiH.

"Razgovarao sam s  Ismirom Juskom, ministrom prometa i komunikacija, i on je zatražio da BiH budu dostavljeni tehnički podaci o ovom mostu. Dobio sam i potvrdu da niko iz Ministarstva nije potpisao bilo kakav sporazum i dogovor", rekao je Mehmedović.

Naglasio je kako će se resorna komisija sigurno baviti  dokumentacijom, kada ona  stigne, a  o tome će i parlament BiH raspravljati. Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH, rekao je  da je Jusko održao hitan sastanak te da je  Hrvatska primila zahtjev od BiH da dostavi sve podatke u vezi s pelješkim mostom, od tehničkih karakteristika, koje podrazumijevaju visinu, dužinu, širinu, pa sve do toga što Hrvatska planira činiti, a u vezi je s gradnjom ovog mosta.

"Hrvatska ovdje mora ispoštovati konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, što je hrvatski ministar Oleg Butković i obećao kada je u aprilu boravio u BiH", rekao je Pejić.

Dodao je da će ovo ministarstvo u skladu sa nadležnostima koje ima štititi interese BiH kako gradnja pelješkog mosta ne bi išla na štetu BiH i kako bi Neum neometano imao izlaz na otvoreno more. Iz Ministarstva tvrde da bi uskoro trebalo da bude održan i sastanak između resornih ministara BiH i Hrvatske. Podsjetimo da je Hrvatska ove sedmice objavila konkurs za odabir izvođača radova na pristupnim cestama i na mostu.

Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH, ipak, tvrdi da je Hrvatska učinila nedopustiv potez što je objavila tender, a nije informisala BiH o karakteristikama mosta. Izgradnja pelješkog mosta, upozoravaju stručnjaci, nije u interesu BiH, ukoliko se ne uradi po svjetskim standardima, koji podrazumijevaju visinu od 60 metara i širinu stubova od oko 500 metara. Manji most od ovoga onemogućio bi BiH izlaz u međunarodne vode, što joj po konvencijama UN-a pripada.

Izvođač radova na mostu trebalo bi da bude poznat do kraja godine, a radovi bi trebalo da počnu 2017. godine, saopštili su prije nekoliko dana hrvatski ministri pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković i regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Tomislav Tolušić. Tolušić je dodao da je ovo jedan od najvećih evropskih projekata.

Pelješki most bi trebalo da bude dug 2.404 metra, a na njemu su planirane dvije saobraćajne i dvije zaustavne trake. Izgradnja mosta trebalo bi da bude završena u roku od dvije i po do tri godine.

Igor Pejić

Ovo ministarstvo u skladu s nadležnostima koje ima štiti interese BiH kako gradnja pelješkog mosta ne bi išla na štetu BiH.

Šemsudin Mehmedović

Dobio sam i potvrdu da niko iz Ministarstva nije potpisao bilo kakav sporazum i dogovor. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi