Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Brexit koštao Britaniju u jednom danu 120 milijardi funti

Biznis

Izvor: haber.ba     25.06.2016 u 16:51 h 1

Brexit koštao Britaniju u jednom danu 120 milijardi funti

Cijene dionica na londonskoj berzi, kao i kurs britanske funte, padaju neočekivanom brzinom. Objava rezultata referenduma i odluke o napuštanju Evropske unije dala je potrebni znak za tržišnu aktivnost, koje čitav dan ne nedostaje.


Stotinu najvećih kompanija u Velikoj Britaniji izgubilo je 120 milijardi funti u petak od otvaranja trgovanja na londonskoj berzi. Indeks FTSE 100, u kojem se nalazi spomenutih stotinu najvećih i najstabilnijih kompanija u Ujedinjenom Kraljevstvu, izgubio je oko 8 posto. Taj gubitak najveći je otkako je svijet potresla recesija prije nekoliko godina.

Banke i građevinske kompanije su najgore prošle. Na primjer, Barclays je izgubio 22% vrijednosti, a građevinska firma Travis Perkins izgubila je gotovo polovicu vrijednosti.

Drugi indeks londonske berze, FTSE 250, koji broji 250 kompanija, od kojih je većina u britanskom vlasništvu, zabilježio je najveći gubitak u historiji. FTSE 250 smatra se referentnim okvirom za britanske kompanije, a izgubio je 11,4% vrijednosti nakon objave rezultata referenduma, piše “Independent”.

Richard Buxton, šef Old Mutual Global Investorsa, ima izuzetno pesimistična očekivanja.

“Vjerujemo da će domaće kompanije, koje većinom posluju na domaćem tržištu, biti najgore pogođene”, rekao je Buxton. Velike multinacionalne kompanije mogle bi ipak malo bolje proći, a Buxton očekuje da će im ići na ruku nizak kurs funte.

Za razliku od dionica, cijena zlata na svjetskim tržištima raste. Zlato je dostiglo najvišu cijenu od marta 2014. godine i kreće se iznad 1.300 dolara po unci, odnosno oko 42 dolara po gramu, prenosi “Index“…

Odmah nakon objave rezultata, kurs britanske funte počeo je padati i do jutra je pao na 1,33 dolar za funtu. Funta je pala na najniži nivo od sredine osamdesetih, analitičari očekuju da će dodatno padati. Očekivanja su da će se do kraja godine euro i funta gotovo izjednačiti, dok je sada euro za gotovo četvrtinu slabiji od funte.

Engleska centralna banka najavila je mjere stabilizacije, a prema riječima Marka Carneya, guvernera Bank of England, spremni su pustiti 250 milijardi funti u opticaj kako bi vratili likvidnost finansijskim tržištima.

Cijena nafte također je u padu. Sirova nafta iz Sjevernog Mora pala je oko 5% na 48 dolara po barelu.

“Nesigurnosti na tržištima Ujedinjenog Kraljevstva, Evropske unije, ali i svijeta prvo će oslabiti cijene robe. Zaustavit će se porast cijena nafte, a očekujemo da će nesigurnosti srušiti cijene nafte ispod 40 dolara po barelu”, rekao je Sebastien Marlier, urednik u “Economist Intelligent Unit”.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Baju i njegove ovce iz sumske zabole , oni ako se i o9dluce za referendum ( od cega cijeli svijet drhti ) inako nemaju sta da izgube kad su pare i dionice u pitanju ali ce zato da izgube ono rs zauvijek ;)

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi