Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U Sarajevu nijedno dijete ne uči srpski jezik

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     25.06.2016 u 15:37 h 8

U Sarajevu nijedno dijete ne uči srpski jezik

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da u Sarajevu danas nijedno dijete u osnovnim i srednjim školama ne uči srpski jezik, a u svim osnovnim školama u FBiH uči ga svega 49, izuzimajući Drvar i Glamoč.


Čubrilović je izrazio nadu da će svi srpski poslanici u ponedjeljak, 27. juna, kada se Informacija o izučavanju nacionalne grupe predmeta i jezika u osnovnim i srednjim školama Srpske i FBiH nađe na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, učiniti sve da bi se srpski jezik i ćirilica vratili u obrazovni sistem FBiH i ustave pojedinih kantona. 

"Izražavamo ogorčenje podacima iznesenim u Informaciju o izučavanju nacionalne grupe predmeta i jezika u osnovnim i srednjim školama Republike Srpske i FBiH, koju je Ministarstvo civilnih poslova uputilo na razmatranje Parlamentarnoj skupštini BiH", naveo je Čubrilović u pisanoj izjavi. 

On je podsjetio da, prema tim podacima, u svim osnovnim školama u FBiH svega 49-oro djece uči srpski jezik, izuzimajući Drvar i Glamoč gdje ukupno 463 djeteta uče srpskih jezik i naglasio da u istoj Informaciji piše da u Republici Srpskoj 2.141 dijete bošnjačke nacionalnosti uči svoj maternji jezik. 

Predsjednik Narodne skupštine rekao je da, pored toga, nijedna osnovna škola u FBiH nema nacionalnu grupu predmeta, dok u Srpskoj u 20 osnovnih škola postoji nacionalna grupa predmeta, a čak u šest osnovnih škola u Republici Srpskoj nastava se izvodi po ukrajinskom planu i programu. 

Na osnovu informacije Savjeta ministara BiH, jasno je koji narod i koji jezik u BiH je diskriminisan i protjeran i ko ima pravo da uopšte o tome govori, naveo je Čubrilović. 

Čubrilović je naveo da je pitanje naziva i upotrebe jezika u Srpskoj riješeno u skladu sa Ustavom, zakonom i drugim pozitivnim propisima, o čemu je i Ustavni sud BiH nedavno donio odluku kojom je odbacio zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 7. stav 1 Ustava Republike Srpske i potvrdio da je ustavan dio koji glasi "jezik bošnjačkog naroda". 

"Poslije odluke Ustavnog suda BiH još više začuđuje izjava lidera bošnjačkog naroda da im se pravnim sredstvima u Republici Srpskoj onemogućava pravo na upotrebu jezika. Ovakvo manipulisanje emocijama, izvrtanje lingvističkih i pravnih činjenica, predstavlja najgrublju zloupotrebu djece u političke svrhe uoči predstojećih lokalnih izbora", naglasio je Čubrilović. 

On je u pisanoj izjavi naveo da, tako, umjesto da se bave realnim obećanjima u lokalnim zajednicama kada je u pitanju podizanje kvaliteta života svih stanovnika, bošnjački političari netačnim i tendencioznim izjavama ponovo manipulišu osjećanjima naroda zarad ubiranja jeftinih političkih poena, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske. 

"Očigledno je da dok bošnjački političari u Republici Srpskoj, neosnovano, bez valjanih lingvističkih i pravnih argumenata, problematizuju imenovanje i upotrebu jezika, prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice u FBiH nisu omogućena čak dvadeset godina od Dejtonskom mirovnog sporazuma. Zbog svega toga institucije Republike Srpske i grupa eksperata iz oblasti jezika i prava preduzeće sve potrebne korake da se zaštiti pravo konstitutivnog srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH, kada je u pitanju upotreba jezika i pisma", naglasio je Čubrilović. 

On je rekao da je gotovo nepotrebno pominjati i druge vidove diskriminacije srpskih povratnika u FBiH, kao što je pravno onemogućavanje korištenja ćirilice, uništavanje grobalja i spomeničkih kompleksa, nepoponjenost državnih i javnih institucija u FBiH srpskim kadrovima, nepostojanje konstitutivnosti srpskog naroda u pojedinim kantonima čime se pred licem domaće javnosti i međunarodne zajednice, prije svega OHR-a, provodi klasičan aparthejd nad Srbima u FBiH. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. stoka teroristicka, bosnaci izmisljena nacija to nepostoji kao i bosnjacki jezik, postoji samo srpsko hrvatski jezik a jezik osmanliskih izdrkotina povrica ne postoji.

 2. Кад толико једете сами себе, од сад ћу да пишем лијепо ћирилицом, па да ме сав свијет разумије.
  Ко не зна да чита, нека плати преводиоца.

 3. Izuzimajući ovog RS, pogledajte samo ko govori o jeziku, a nepismeni 100%.I oni spadaju u onih 100.000 nepismenih u BiH, kako su sami obznanili?Međutim, pitanje je da li ima 100.000 pismenih.
  Vidi ovoga "sikter"-a ne zna ni komentar da postavi, a odavno laje ko neka šugava kerina na ovom portalu.
  A majmuna da ne pominjem, majmun ostaje to što jeste.
  A da li vi uopšte znate da vi, od tamo nekog ratnog glasanja, govorite hrvatskim jezikom?

 4. Majmune jedan debilni...za vas nisu pravi srbi koji zive u FBiH i koji vole BiH....sad ih spominjete u ove svrhe, sram da te bude krmak jedan

 5. Cuj gine se radi imena hahahaha , e moj seljoberu ruralno degenericni , koji si ti debil to majka ne radja vise ;) A sto se tice jezika , normalno je da se ne prica srpskim jer srpski jezik ni ne postoji ....nekad je postojao srpsko-hrvatski ali ni sa tim se jezikom vise niko ne sluzi tj ni to ime vise nigdje nije u sluzbenoj upotrebi , slijedom toga a i svega ovoga sto vi separatisti iz sumske radite vas jezik se jedino i to ako budete to zahtijevali moze zvati jezikom srpskog ili pravoslavnog naroda u BiH ;) SIKTER

 6. Cuj gine se radi imena hahahaha , e moj seljoberu ruralno degenericni , koji si ti debil to majka ne radja vise ;) A sto se tice jezika , normalno je da se ne prica srpskim jer srpski jezik ni ne postoji ....nekad je postojao srpsko-hrvatski ali ni sa tim ali ni to ime vise nigdje nije u sluzbenoj upotrebi , slijedom toga a i svega ovoga sto vi separatisti iz sumske radite vas jezik se jedino i to ako budete to zahtijevali moze zvati jezikom srpskog ili pravoslavnog naroda u BiH ;) SIKTER

 7. Jakog jezika i govana.

 8. U Sarajevu se gine radi hriscanskog imena,a ne da se neko zali radi ucenja Srpskog pa ubili bi ga,eno prije par godina je bila ona vjest kada je ona mala curica iz predskolskog bila odvedena od strane nastavnika i pedagoga u muzej i pokazivali slike iskasapljenih i govorili tom djetetu ovo su tvoji "cetnici ' uradili...ima taj klip na yt. kada roditelji placu i kazu pa trebali ste nam reci da nas ne zeli te ovdje da se selimo,samo neka se uporedi statistika koliko ih uce u RS ovaj novi jezik koji je nastao prije par godina,a koliko ih uce srpski u federaciji....i jos se zale kako ih nije sramota al stvarno...i sve nam je tako bas mi je drago sto ce ovaj popis da bude...pa ce da se vidi ko gdje fali i ko je etnicki cistio...

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi