Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"Naredne sedmice apelacija za ocjenu ustavnosti odluke o popisu u BiH"

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     25.06.2016 u 14:52 h 1

FOTO: Nezavisne novine

ISTOČNO SARAJEVO - Član Predsjedništva Srpske demokratske stranke /SDS/ Aleksandra Pandurević izjavila je danas da je Savez za promjene spremio apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke o načinu popisa stanovništva koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.


"Ostalo je još da se dorade neke finese i mislim da će tokom naredne sedmice ovlašteni podnosioci apelacije, to učiniti. Mi očekujemo da će Ustavni sud zaista uvažiti argumentaciju koja je navedena u apelaciji", rekla je Pandurevićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da Republika Srpska u ovom slučaju ima ključ rješenja, navodeći da za pristup bazi podataka postoje tri ključa, a da svaka Agencija za statistiku ima jednu šifru ključa.

Ona je objasnila da je bez te tri šifre ključa nemoguće pristupiti podacima. "Dovoljno je da Agencija za statistiku Republike Srpske povuče svoj ključ i niko ne može pristupiti podacima", rekla je Pandurevićeva. Ona smatra da će sjednica Predsjedništva BiH, u ponedjeljak 27. juna, biti "odigrana" u skladu sa mehanizmom koordinacije.

"Poznato je da kolegijum, koji još nije formiran, čine predsjedavajući Savjeta ministara i entitetski premijeri, koji treba da kažu svoje mišljenje. Ukoliko /premijer Srpske/ Željka Cvijanović iznese stav Vlade da je to neprihvatljivo za Republiku Srpsku, ova adaptacija neće dobiti podršku /Mladena/ Ivanića u Predsjedništvu", rekla je Pandurevićeva. Ona je navela da će se u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH naći i Zakon o javnom RTV sistemu u drugom čitanju, kojim se sprema "nova otimačina i pljačka građana". Pandurevićeva je navela da su poslanici samo formalni predlagači ovog zakona, te da ga je napisao "jedan servis, advokatska kancelarija za šta joj je plaćeno 24.000 KM".

"Taj servis već je spremio nacrt izmjena i dopuna entitetskih zakona kako bi se u Republici Srpskoj uveo porez od 0,9 odsto na primanja. Na taj način, na godišnjem nivou od penzionera bi bilo uzeto 9.332.000 KM, a od zaposlenih 22.408.382 KM. U Federaciji su ti iznosi duplo veći", rekla je Pandurevićeva. Ona je ocijenila da je "zapanjujuće" da su poslanici SNSD-a u prvom čitanju podržali ovaj zakon najavljujući amandmane među kojima uopšte nisu uvažili mišljenje Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske od 20. maja, koje jasno kaže da je ovaj zakon neprihvatljiv sa stanovišta interesa Srpske, a posebno da je neprihvatljivo uvođenje fondova koji će se puniti uvođenjem novih poreza.

Pandurevićeva je napomenula da su se Reformskom agendom entiteti obavezali i na reformu poreza i na smanjenje postojećih poreza. "Mi poručujemo da novih poreza i nameta građanima neće biti, po cijenu da moramo blokirati RTRS i provesti 24 časa ispred takozvanog javnog servisa", rekla je ona. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Kako vas nije stid se pozivati na ustavni sud kada sami ne priznajete odluke ustavnog suda ,staje bona sa presudom o danu republike sumske ili vi srpi mislite da mozete kako hocete , sto vam nepase onda ne priznate ustavni sud a sad kada vam nesto nepase u politici pozivate se na ustvni sud ! Zapitajte se malo koste vi to da imate pravo na takvo ponasanje !

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi