Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije: Manijaci ISIS-a nemaju nikakve veze s islamom

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     25.06.2016 u 09:02 h 0

Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije: Manijaci ISIS-a nemaju nikakve veze s islamom
FOTO: Agencija Anadolija

- Istakao je kako je posebno nakon 11. septembra došlo do porasta i širenja islamofobije u svijetu


 Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jack Straw je danas na Evropskom samitu o islamofobiji u Vijećnici u Sarajevu, istakao kako je u današnjem svijetu islamofobija prisutna u svim porama društvenih zajednica diljem svijeta, javlja Anadolu Agency (AA).

"Počet ću ovo izlaganje riječima da mi je veoma žao što su Britanci odlučili napustiti Evropsku uniju. Naš odlazak će se osjetiti ne samo u Britaniji nego i u cijeloj Evropi i svijetu. Britanci su se možda oldučili da napuste EU, jer misle da plaćaju za one zemlje koje su manje razvijene od njih. Ovi koji su glasali za izlazak iz EU tvrde da žele svoju zemlju ponovo kontrolisati samostalno. Veliki broj koji je glasao za izlazak su imali strah od imigracija i stranaca. Koristili su fotografije sa slikama sirijskih muslimana i pokrivenih žena. To je bio sramotan poster, a njihova poruka je bila ovo vam donosi EU. To je bio i antiturski poster jer oni ne žele da 71 miliona Turaka dođu i žive u EU. Ovakva kampanja je izazvala sumnje i predrasude prema islamu i njenim sljedbenicima", rekao je Straw.

Istakao je kako je posebno nakon 11. septembra došlo do porasta i širenja islamofobije u svijetu.

"Nakon 11. septembra u svijetu se desila velika promjena prema muslimanskom društvu. Ali i u Srebrenici se desilo nešto što su počinili pripadnici druge religije. Moramo priznati da su danas poseban problem koji doprinosi islamofobiji ljudi koji ubijaju u ime islama. Ovi manijaci koji nemaju nikakve veze s islamom ipak spominju tu vjeru kada čine te gnusne zločine", kazao je Straw.

Inače, Sarajevo je domaćin prvog Evropskog samita o islamofobiji koji će trajati od 24. do 26. juna, a okupit će brojne evropske i američke političke, akademske i lidere civilnog društva, javlja 

Učasnici Samita će razmijeniti ideje i mišljenja te pokušati pronaći rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i antimuslimanskih zločina iz mržnje u Evropi i svijetu. 

Na ovogodišnjem samitu će se razmatrati nekoliko ključnih pitanja, kao što je uspostava najbolje prakse politika u borbi protiv islamofobije. Ovo će biti objedinjeno u sveobuhvatan izvještaj, koji će biti na raspolaganju kreatore evropske politike nakon Samita. 

Također će biti održana i panel diskusija o tome kako zajednice mogu sarađivati i raditi zajedno u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti. 

Sponzori Evropskog samita o islamofobiji u Sarajevu su Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Fond za promociju Republike Turske, dok su partneri istanbulska Općina Umraniye i Općina Stari Grad. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi