Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Misteriozno tijelo poremetilo Saturnov prsten (VIDEO)

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     24.06.2016 u 16:24 h 0

Naučnici NASA koji rade na misiji Kasini u aprilu su snimili neobičan poremećaj u jednom od Saturnovih prstenova.


Saturn se često naziva draguljem Sunčevog sistema jer njegovi prstenovi ružičastih, sivkastih i braon boja izgledaju poput freske koju je naslikala priroda, piše NASA na svojoj stranici.

Prstenovi se sastoje od milijardi čestica prašine, kamenčića i leda koji oko velike gasovite planete putuju brzinama koje dostižu hiljade kilometara na sat. Njihova debljina nije velika – kreće se između devet i 90 metara, ali obim je fascinantan – uglavnom veći od 282.000 km.

Poremećaj koji je nedavno zabilježio Kasini primijećen je u krajnjem spoljnom prstenu F koji je ujedno i najaktivniji. Njegov izgled doslovno se mijenja iz sata u sat. Ipak, najnoviji poremećaj izraženiji je od uobičajenih. Naučnici vjeruju da ga je izazvalo neko tijelo koje se kretalo u prstenu, a koje je inače bilo nevidljivo jer je bilo uronjeno u gomile prašine.

Glavni krivac za turbulencije u prstenu uglavnom je Saturnov mjesec Prometej čija putanja nije savršeno okrugla. Njegovi prolasci u blizini prstena F zbog toga uzrokuju promjene u gravitacijskim silama koje podstiču stvaranje grudvica. Kada postanu nestabilne, te gomilice znaju izletjeti iz prstena pri čemu u spektakularnim mlazovima u svemir izbacuju nešto od svog materijala. Naučnici smatraju da će možda baš to objasniti i ovu neobičnu pojavu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi