Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šta se može desiti nakon izlaska Britanije iz EU

Svijet

Izvor: Vecernji     24.06.2016 u 15:10 h 0

Šta se može desiti nakon izlaska Britanije iz EU

Nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz Evropske unije, svi se pitaju šta sutra i koje će posljedice ova istorijska odluka britanskog naroda imati na Evropu i svijet.Britanija je prva zemlja koja napušta evropsku porodicu i sada je nastala velika neizvjesnost.Prema članu 50. Lisabonskog ugovora, koji reguliše izlazak neke države iz Unije, spominje se rok od dvije godine o pregovorima o detaljima izlaska. Koji su najgori mogući scenariji nakon Brexita?


1. Raspad Evropske unije

Nakon rezultata britanskog referenduma moglo bi da se dogodi da se i neke druge zemlje ''ohrabre'' za izlazak iz Unije. Danas su se već oglasili vođe desnice u Holandiji i Francuskoj pa su pozvali da i oni održe referendum o izlasku iz EU u svojim zemljama.

"Želimo sami da budemo zaduženi za svoju zemlju, za svoj novac, svoje granice i svoju imigracionu politiku", rekao je holandski desničar Gert Vilders.

Stručnjaci su predviđali da bi u slučaju Brexita pozivi na referendum mogli da postanu sve češći i u Danskoj i Švedskoj.

2. Raspad Ujedinjenog Kraljevstva

Iako je na prvom referendumu u septembru 2014. o nezavisnosti Škotske izglasan ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, taj referendum bi nakon izglasanog Brexita mogao da se ponovi.

Da bi moglo da dođe do novog referenduma, naznačila je i premijerka Nikola Strudžon.

Osim Škotske, u pitanju je i odlazak Sjeverne Irske. U toj je zemlji vodeća unitaristička stranka koja želi da ostane dio Velike Britanije zagovara Brexit, dok glavna nacionalistička stranka "Sinn Fein" želi ostanak u Evropskoj uniji.

Stoga su iz "Sinn Feina" najavili da će u slučaju da Velika Britanija izglasa izlazak iz EU-a sprovesti referendum za irsko ujedinjenje.

3. Krah finansijskih tržišta

Odmah nakon rezultata referenduma reagovale su i berze. Na evropskim berzama su cijene dionica potonule više od 8 posto, a pod najvećim pritiskom je bankarski sektor. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 8,5 posto, na 1244 boda.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški indeks CAC bili su u 9.30 sati na gubitku između 6,6 i 9,5 posto.

Ovakav pad cena dionica nije zabilježen, kažu analitičari, od propasti američke investicione banke "Lehman Brothers" u 2008. godini, što je prethodilo globalnoj finansijskoj krizi.

Napuštanje Evropske unije izazvaće razdoblje neizvjesnosti dok Britanija pregovara oko trgovine i brojnim ostalim pitanjima. Britanija bi mogla da ima smanjeni pristup evropskom tržištu i biće neizvjesnosti oko britanskih trgovinskih odnosa, ne samo sa EU, već i drugim zemljama.

"London je finansijski glavni grad. Nije poznato koliko će biti sposoban da sprovodi sve svjetske finansijske transakcije. Ovde nije riječ samo o Evropi ili samo o Britaniji, već o globalnom finansijskom sistemu", rekao je Boris Šlosberg iz konsultantske kompanije "BK Asset Management", piše CNBC.

4. Uticaj na tržište valuta

Nakon izglasavanja izlaska Britanije iz Evropske unije, funta je na međunarodnim deviznim tržištima potonula za više od 10 posto prema dolaru, na najniže nivoe od 1985. godine, dok su jen i franak snažno poskočili jer su su ulagači okrenuli tim sigurnim utočištima za kapital u turbulentnim vremenima. U kasnijem trgovanju se funta donekle stabilizovala, pa se njome trgovalo po 1,3666 dolara.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U roku od šest sati kurs funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerovatno, a izlazak Britanije iz EU dovešće do egzistencijalne krize za Evropu", kazao je Nik Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Evro je u jednom trenutku poskočio više od osam posto, na 83,15 penija, a neki tržišni stručnjaci čak predviđaju da bi idućih mjeseci moglo doći do pariteta dvije valute. U takvom je stanju švajcarski franak, tradicionalna valuta, utočište u koju ulagači sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, poskočio je na najviše nivoe u gotovo godinu dana prema evru i na najviše prema jenu u protekle više od dvije godine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi