Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zanate niko neće, frizere traže svijećom

Bijeljina

Izvor: Blic     24.06.2016 u 13:06 h 0

Zanate niko neće, frizere traže svijećom
FOTO: pixabay.com

Na tržištu rada u Bijeljini najtraženije su zanatlije za koje u ovom gradu nema odgovarajuće škole – frizeri, keramičari i vodoinstalateri.


Posao bez problema mogu naći i profesori matematike i fizike, istorije i geografije, te diplomirani klinički psiholozi i defektolozi. 

Frizeri su jedno od najtraženiih zanimanja, pa zato i ne čudi što ih nema na evidenciji bijeljinskog Biroa za zapošljavanje, gdje se trenutno nalazi 12.725 nezaposlenih. 

U jednom od salona u gradu već godinu i po dana bezuspešno traže frizera. Od oglasa na društvenim mrežama, na koje se niko nije javio, do Biroa za zapošljavanje, naći radnika u ovoj struci ispostavilo se kao veoma težak zadatak. 

– Dajemo odlične uslove za rad, omogućavamo stručno usavršavanje i napredak u profesiji, ali zainteresovanih jednostavno nema.Nevjerovatno je koliko ljudi je nezaposleno, ali iz nekog razloga teško se opredeljuju za ovaj poziv – kaže frizerka Gordana Crvić. 

Podugačka je i lista zanimanja koja se vode kao deficitarna. Od diplomiranog bibliotekara, arheologa, defektologa mentalne retardacije i oštećenja govora, vazduhoplovnog inženjera i inženjera voćarstva i povrtarstva. 

Direktorka Filijale za zapošljavanje Bijeljina Slavica Lukić kaže da je spisak onih sa srednjom stručnom spremom još veći. 

– Kao član Privrednog savjeta grada Bijeljina tražila sam da se vrati škola učenika u privredi. Vjerujem da bi se mnogi opredelili za ova zanimanja zbog osiguranog radnog mjesta. Mladi su sve svesniji da kao menadžeri, ekonomisti ili pravnici ne mogu naći posao – kaže Lukićeva. 

Ona dodaje da se, ukoliko neko odbije posao u struci koje odgovara njegovom znanju i sposobnostima, automatski briše sa evidencije nezaposlenih. 

– Pozive dobiju pismeno, moraju se odazvati na razgovor i mora postojati razlog zašto odbijaju zaposlenje. Ukoliko su razlozi opravdani, onda nezaposleni ostaje na evidenciji Biroa – pojasnila je Lukićeva. 

Prekvalifikacija 

Sve veći interes je za prekvalifikaciju, pa tako u Centru za obrazovanje odraslih godinama najveće interesovanje vlada za medicinsku struku za kojom je velika potražnja u skandinavskim i zemljama zapadne Evrope. 

– Tražena su i zanimanja mašinske struke, prije svega bravari, varioci i električari – navodi direktor Centra za obrazovanje odraslih u Bijeljini Mladen Savić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi