Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Otkrivene 22 falsifikovane diplome na području Bijeljine

Bijeljina

Izvor: Blic     24.06.2016 u 12:53 h 0

Otkrivene 22 falsifikovane diplome na području Bijeljine

Policija RS je prošle godine otkrila skoro 50 krivičnih dela falsifikovanja diploma, a najviše su krivotvorena svedočanstva srednje škole. Većina falsifikovanih diploma evidentirana je na području Bijeljine - 22, uglavnom za vozače.


Na području Banjaluke bilo je 13 slučajeva falsifikovanja školske spreme od kojih većina za vozače, a među krivotvorinama se našla i jedna diploma fakulteta i jedna diploma više stručne spreme.

Od osam falsifikovanih diploma na području Istočnog Sarajeva, šest se odnosilo na zanimanje "šumarskih tehničar", a dve na zanimanje "saobraćajni tehničar".

- Vlasnici ovih diploma su iskoristili falsifikate da se zaposle, a protiv njih se vodi krivični postupak - rekli su u MUP RS.

Hercegovci su, prema podacima policije u Trebinju, najviše falsifikovali diplome srednje šumarske škole, dok je u Prijedoru otriven falsifikat diplome za bravara specijalistu.

Nikola Grbić, predsednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni saobraćaj RS, kaže da je javna tajna da se do diploma kod nas dolazi jednim telefonskim pozivom.

- Nazovete ustanove u Širokom Brijegu i Gradačcu, kažete da hoćete da budete vozač, uplatite na žiro račun 700 KM i diploma stiže na kućnu adresu - tvrdi Grbić.

On kaže da se svedočanstva za vozače najviše falsifikuju zbog velike potraženje za vozačima u inostranstvu.

- Kod nas je teže naći vozača nego kardiologa. Oni masovno odlaze u Nemačku, Austriji, Sloveniju, Italiju, gde su traženi zato što su vredni radnici, a plata se kreće od 1.500 do 2.000 evra - kaže Grbić.

S druge strane, vozači su kod nas među najslabije plaćenim radnicima i u proseku primaju oko 600 KM mesečno.

- Diploma vozača im je odskočna daska da se domognu inostranstva, a tamo ponovo polažu sertifikat kako bi mogli da voze - kaže Grbić.

U Prosvetnoj inpekciji kažu da su od početka godine kod pet svedočanstava srednjih škola utvrdili da postoji osnovana sumnja da su fasifikovana, o čemu su obavestili MUP RS.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi