Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije

Politika

Izvor: Nezavisne novine     24.06.2016 u 10:47 h 0

Dačić: Odluka Britanaca ne menja put Srbije

Odluka Britanaca na referendumu nema nikakve veze kada je riječ o političkom putu Srbije, rekao je ministar inostranih poslova u tehničkoj vladi Ivica Dačić.


Kako kaže, Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj dio posla.

Osim toga, on je naveo da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić za 10.30 sati zakazao sjednicu Vlade Srbije.

Na toj sjednici, kako je Dačić rekao za RTS, tema će, pored ostalog, biti i reakcija na referendum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji.

Država će, prema njegovim riječima, preduzeti sve svoje mjere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na svjetskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca na međunarodnom finansijskom tržištu.

Dačić ne vjeruje da će odluka Britanac uticati na nestajanje EU i evropske ideje.

"EU je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac", rekao je Dačić, dodajući da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Podsjetio je i da Velika Britanija, bez obzira što je bila dio EU, nikada u potpunosti nije dijelila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.

"Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese", naglasio je Dačić.

Međutim, britanski analitičar i stručnjak za Balkan Džejms Ker Lindzi u intervjuu za B92.net kaže da bi izlazak Britanije iz EU uglavnom bio loš za Srbiju i Balkan.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi