Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Oštar pad funte, slijedi pad na berzama

Biznis

    24.06.2016 u 10:41 h 0

Oštar pad funte, slijedi pad na berzama
FOTO: pixabay.com

Na azijskim su berzama u petak rano ujutro cijene dionica oštro pale, dok je kurs britanske funte prema dolaru potonuo 9 posto jer prvi rezultati referenduma ukazuju na vodstvo zagovornika izlaska Britanije iz Evropske unije.


Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,00 sati bio u minusu više od 6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 3,8 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 6,00 sati bio u minusu 3,3 posto, što je njegov najveći pad u posljednjih 10 mjeseci.

Oštar pad cijena dionica posljedica je prvih rezultata jučerašnjeg referenduma koji pokazuju da vode zagovornici izlaska Britanije iz Unije.

Nakon prebrojavanja glasova u 206 od 382 središta u zemlji, zagovornici izlaska iz EU-a vode s 51,3 naprema 48,7 posto glasova.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim berzama snažno rasle jer su ulagači "igrali" na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da bi njen izlazak mogao izazvati poremećaje na finansijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalne ekonomije.

"Očekivali smo da će Britanci glasati za ostanak, no prilično je jasno da će ishod referenduma biti tijesan", kaže Tim Kelleher, direktor u ASB Bank.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji pad kursa funte prema dolaru za 9 posto, na 1,3550 dolara, što je veći pad britanske valute nego za vrijeme globalne finansijske krize.

U jednom je trenutku cijena funte zaronila na 1,3459 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

Ulagači se povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Evropskim berzama prijeti oštar pad

Na evropskim bi berzama cijene dionica u petak mogle potonuti između 6 i 7,5 posto, pokazuju terminski indeksi, dok su azijska tržišta već pod pritiskom odluke Britanaca o izlasku iz Evropske unije.

Kada se danas otvore evopske burze, britanski FTSE, njemački DAX i francuski CAC indeks mogli bi pasti između 6 i 7,5 posto, a neki očekuju i znatno oštriji pad.

Analitičari američke Morgan Stanley banke procjenjuju da je moguć pad evropskih dionica između 15 i 20 posto, nakon što su rezultati referenduma pokazali da su zagovornici izlaska Britanije iz EU pobijedili s 52 posto glasova.

"Bit će to ružno jutro. Ovaj ishod referenduma mnoge je ulagače uhvatio na krivoj nozi, kraj rasprave", kaže Mike Ellingsen, analitičar u firmi U.S. Global Investors.

Posljednjih su dana cijene dionica na svjetskim burzama snažno rasle jer su ulagači "igrali" na to da će Britanija ostati u EU, no sada se plaše da će njen izlazak izazvati poremećaje na finansijskim tržištima i naštetiti ionako krhkom rastu globalne ekonomije.

Na azijskim su berzama cijene dionica već oštro pale, pa je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu gotovo 8 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 1,2 i 4,5 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu gotovo 5 posto.

Na poremećaje na tržištima ukazuje i jutrošnji rekordni pad tečaja funte prema dolaru za više od 10 posto. Pritom je cijena funte zaronila na 1,3228 dolara, najnižu razinu od 1985. godine.

"Vratili smo se u 1985. godinu. U šest sati kurs funte potonuo je 10 posto. To je doista nevjerovatno, a izlazak Britanije iz Unije dovest će do egzistencijalne krize za Evropu", kaže Nick Parsons, valutni strateg u NAB-u.

Ulagači se užurbano povlače iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, i traže utočište u onima koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Stoga je jutros snažno porastao japanski jen, pa je tečaj dolara potonuo na 101,54 jena, a u jednom je trenutku, po prvi put od 2013. godine, zaronio i ispod 100 jena. Pad dolara prema jenu za 4 posto u jednom danu nije zabilježen još od 1998. godine.

U odnosu na funtu, jen je, pak, poskupio 13 posto, što je natjeralo japanske dužnosnike na upozorenje da su pretjerane oscilacije kursa nepoželjne.

Japanska središnja banka (BOJ) upozorila je da je spremna na intervencije na tržištima kako bi smirila kurs, dok Reutersovi izvori kažu da je Bank of England u vezi s drugim centralnim bankama kako bi razmotrila opcije uoči otvaranja evropskih tržišta.

Osim britanske valute, pod pritiskom je i euro, pa je njegova cijena jutros potonula više od 3 posto, u jednom trenutku čak ispod 1,1000 dolara.

Pod pritiskom su i cijene nafte i drugih sirovina jer bi izlazak Britanije iz EU-a mogao naštetiti rastu globalne ekonomije.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros potonula za 3 dolara, na 47,10 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 6 posto, na 47,80 dolara.

S druge strane, snažno je porasla, oko 8 posto, cijena zlata, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, baš kao i japanska te švicarska valuta.

Rastu i cijene državnih obveznica, koje također slove za sigurnije investicije.

Američki terminski indeksi, pak, najavljuju pad cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne za 5 posto.

Izvor: Hina


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi