Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Marković: Ima li svrhe sada truditi se da BiH uđe u EU

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     24.06.2016 u 10:39 h 2

Marković: Ima li svrhe sada truditi se da BiH uđe u EU

Članica delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i članica Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH Milica Marković istakla je u razgovoru za Anadoliju kako će nakon odluke građana da Velika Britanija napusti EU utjecati na buduće proširenje Evropske unije posebno na Zapadni Balkan.


"Za njih je sada pitanje svih pitanja da li će kakva će ekonomska stabilnost biti u EU, odnosno održivost eura, jer je to sada prevashodno ekonomski i monetarni potres u EU. Ona neće sada više imati strpljenja niti pažnje da se bavi proširenjem dok se ne stabilizuje, ako stabilizuje unutrašnju situaciju. To je sada nezahvalno prognozirati kako će se stvari odvijati", naglasila je Marković.

Marković je rekla kako se situacija sa izlaskom Velike Britanije iz Evrope unije iz ugla Bosne i Hercegovine se može posmatrati na dva načina.

"Prvo to je sada veliki problem unutrašnjiih potresa u EU, ali to je prije svega problem velikih zemalja, onih na koje se EU oslanja, a to su Francuska i Njemačka. One sada moraju vidjeti šta će se dalje dešavati. Suočit će se vjerovatno sa velikim problemima, a što se tiče BiH sigurno to nema nikakvog utjecaja. Što se tiče puta BiH prema EU milslim da se pred Bosnom i Hercegovinom sada otvaraju neki novi spektar pitanja s obzirom da je EU ovakvo uzdrmana kao što jeste. Zapravo postavlja se pitanje kojim intenzitetom mi sada možemo ići prema tom zajednici i racionalnije pitanje da li uopšte ima svrhe sada se truditi da uđete u jednu zajednicu koja je uzdrmana iznutra", navela je Marković

Ona je naglasila kako se "bojim da će se put koji je otvorila Velika Britanija da će se na njega konektovati još neke zemlje".

"Znamo da je to Grčka još prije godinu dana najavljivala, kao i neke druge zemlje koje dovode u pitanje svoj ostanak u EU. Prije nekoliko dana je plasirana i informacija da se raspravlja i govori da li također i Italija treba da organizuje referendum o izlasku iz EU", navela je Marković.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Za pohvalu je kako logički i bez pritiska gospođa razmišlja.
    Pa sami Englezi kažu za balkanske zemlje da nema svrhe da ulaze u EU.
    Konkretno, za Srbiju kažu da njihova jurnjava u EU je isto "kao kad pacov juri na brod koji tone".
    Svi to razumiju i shvataju, samo političari zamajavaju narod kako je budućnost u prvaliji.
    Naravno, zarad ličnih, apsolutno ličnih interesa.A narod ko ovce, idu za ovnom koji nosi zvonce.

  2. Srećom ti se ne pitaš i o ničem ne odlučuješ, a dio si politike koja narod drži na ivici bijede. Za jednim vojska ne stoji i Bosnu može spasiti samo integrisanje u jaču zajednicu ma kakva ona bila ili kako se zvala.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi