Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

ŠOKANTNO Vlado Georgiev: Čola je radio za DB, zato je postao zvijezda!

Zvijezde i tračevi

Izvor: Kurir     23.06.2016 u 19:26 h 1

ŠOKANTNO Vlado Georgiev: Čola je radio za DB, zato je postao zvijezda!

Nabrajao je sve gradove u pjesmama, i to potvrđuje da je bio pod kontrolom državne bezbjednosti. Ne bi napunio Marakanu da nije pjevao „Druže Tito, mi ti se kunemo“, kaže Barba.


 

Vlado Georgiev otkrio je da je njegov stariji kolega Zdravko Čolić svojevremeno bio saradnik službe državne bezbjednosti, poznatije kao Udba! 

Barba je prokomentarisao Čolin hit „Pisaću joj pisma duga“ iz 1980, muzičar je neočekivano ispričao ono o čemu se dugo nagađa. Georgiev je rekao da je jasno da je Zdravko za vrijeme SFRJ bio saradnik DB, te da mu je to pomoglo da postane velika muzička zvijezda. 

- Dok se Čola držao ozbiljnih saradnika, imao je dobre pjesme. Nabrajao je sve gradove u pesmama, i to potvrđuje da je bio pod kontrolom službe državne bezbjednosti. Nije bilo moguće tada biti zvijezda i napuniti Marakanu a da nisi otpjevao „Druže Tito, mi ti se kunemo“. Bio je u Engleskoj i tamo su mu pjesme producirali ozbiljni ljudi - otkrio je Barba na Naksi radiju. 

Tim povodom pozvali smo Čolića, a iz njegovog PR tima poručili su da to muzičar ne želi da komentariše. 

Izjava Georgieva samo je potvrda onoga što je rekao Živan Velisavljević, dugogodišnji radnik Udbe. On je, naime, svjedočio da ga je sedamdesetih odabrao Titov saradnik Stane Dolanc da vodi akciju „Miljacka“, čiji je cilj bio kontrola omladine pomoću rok muzike. 

Prvi koji je, kako su to udbaši govorili, pristao da muzikom mlade pretvori u bezopasne klovnove bez jasne revolucionarne ideje jeste Goran Bregović. Međutim, po njegovoj tvrdnji, Udba je imala jasan cilj - da regrutuje i Zdravka Čolića. 

- Čolić je bio izuzetno talentovan izvođač i njega nismo mogli da regrutujemo tek tako. Ipak, kad je uhapšen u Ohridu zbog razmenjivanja deviza, obišao sam ga u zatvoru u Ohridu i dogovorili smo se za 15 minuta o saradnji. Umjesto prvobitnog plana da za njega komponuju najveći muzičari tadašnje Jugoslavije, ipak smo odlučili da cio album uradi sam Brega - svjedočio je Živan.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. ma mozes mu se saget supcino

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi