Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

RiTE ''Ugljevik'': Račun preduzeća blokiran jer je sud doveden u zabludu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     23.06.2016 u 17:58 h 0

RiTE ''Ugljevik'': Račun preduzeća blokiran jer je sud doveden u zabludu

Zloupotrebom procesnih instituta i dovođenjem suda u zabludu, preduzeće Rudnik i Termoelektrana "Ugljevik" dovedeno je u situaciju da mu se, putem sudskog naloga, blokira račun, te da mu se po istom osnovu naplati dupli iznos potraživanja, saopšteno je iz RiTE "Ugljevik".


Iz ovog preduzeća pojašnjavaju da im je račun blokiran po nalogu Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 20. juna kojim je naloženo bankama, u kojima preduzeće ima otvorene transakcione račune, da "zaplijene 2.951.502 KM neophodnih za namirenje preduzeća `Tereks inženjering` Bijeljina". 

Kako se dodaje, nalog od 20. juna donesen je u izvršnom postupku pokrenutom po prijedlogu "Tereks inženjeringa" od 16. maja kojim je, pozivajući se na presudu Višeg privrednog suda u Banjaluci, zahtijevao isplatu 1.453.388 KM sa zakonskom zateznom kamatom počevši od podnošenja tužbe, odnosno od 29. jula 2006. godine i iznos od 30.825 KM na ime troškova postupka, što je ukupno 2.951.502 KM. 

"Sve ovo prestavljalo bi redovan tok stvari u izvršnom postupku da 18. februara 2014. godine `"Tereks` po istom osnovu nije od preduzeća već naplatio 2.798.556 KM. Ovim sredstvima raspolaže sve vrijeme, odnosno raspolagao je i u momentu podnošenja najnovijeg prijedloga i izdavanja naloga od 20. juna ove godine za blokadu računa", pojašnjava se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da su presude, na osnovu kojih su sudovi nalagali prenos sredstava sa računa RiTE "Ugljevik" na račun "Tereks inženjeringa" rezultat dugogodišnjeg sudskog postupka pokrenutog po tužbi "Tereks inženjeringa" u kome je zahtijevana naknada na ime navodno izgubljene dobiti zbog nerealizacije radova na površinskom kopu "Bogutovo selo". 

Iz RiTE "Ugljevik" podsjećaju da su i ranije upozoravali na različito postupanje sudova u predmetnom postupku, na činjenicu da postupci izuzetno dugo traju /od 2003. godine/ i da su tužbeni zahtjevi u cijelosti neosnovani. 

"Neshvatljivo je da sudovi dosuđuju naknadu štete kao da su radovi izvedeni. Svima je poznato da ova, kao ni kompanije `Šico i kompani` Bijeljina i `Kontinental` Ugljevik nisu preduzele nijednu radnju na površinskom kopu `Bogutovo selo`, niti je sa njima ikada potpisan ugovor o izvođenju radova na ovom površinskom kopu", navodi se u saopštenju. 

Nažalost, kažu u RiTE "Ugljevik", sudovi su ovim kompanijama dosudili naknadu štete kao da su u cijelosti izveli radove na površinskom kopu "Bogutovo selo", što znači obavezu preduzeća da isplati naknadu štete u višemilionskom iznosu. 

U RiTE "Ugljevik" kažu da najnovija dešavanja u izvršnom postupku pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini dovode ovo preduzeće u poziciju da kompanija koja je naplatila svoje potraživanje, i to iznos od 2.798.556 KM, blokira račun preduzeća i pokušava da svoje potraživanje naplati dva puta. 

"Okružni privredni sud u Bijeljini je u prijedlogu za izvršenje od 19. maja trebalo da bude obaviješten da je `Tereks inženjering` 18. februara 2014. godine, po istom osnovu, od preduzeća naplatio 2.798.556 KM. S obzirom na to da Sud nije imao ta saznanja, zloupotrebom procesnih mehanizama doveden je u zabludu i donio nalog od 20. juna o blokadi računa preduzeća", navedeno je u saopštenju. 

Iz RiTE "Ugljevik" podsjećaju da je ovo preduzeće, takođe, raspolagalo osnovom za povrat sredstava od "Tereks inženjeringa", a da je to zahtijevano u sudskom postupku još tokom 2014. godine, te da tražena sredstva nikada nisu vraćena preduzeću, niti je sud ikada izadao nalog za zaplijenu sredstava na računu "Tereks inženjeringa". 

U preduzeću RiTE "Ugljevik" uvjereni su da će se u postupku pred Okružnim privrednim sudom u Bijeljini, u što kraćem roku, pristupiti povlačenju naloga za zaplijenu sredstava, jer nema osnova za dvostruku naplatu. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi