Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Novi zakon o visokom obrazovanju pooštrava kriterijume

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     23.06.2016 u 15:21 h 0

Novi zakon o visokom obrazovanju pooštrava kriterijume

Načelnik Odjeljenja za visokoškolske ustanove u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Sanela Dojčinović ocijenila je da Nacrt zakona o visokom obrazovanju donosi mnogo noviteta, ističući da se, prije svega, pooštravaju kriterijumi za osnivanje visokoškolskih ustanova.


Ona je u Istočnom Sarajevu, uoči javne rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju, rekla Srni da je riječ o materijalno-tehničkim i kadrovskim uslovima, kao i kriterijumima za ulazak u visoko obrazovanje, što će podići ljestvicu za svršene srednjoškolce koji će za studijske programe prava, medicine i pedagoških nauka morati da imaju prosječnu ocjenu četiri. 

"Predviđa se uvođenje mreže visokoškolskih ustanova, po prvi put se normiraju pojmovi zajedničkih studijskih programa i cjeloživotnog učenja, a govori se i o radnom vijeku za profesore koji će se završavati sa napunjenih 68 godina", rekla je Dojčinovićeva. 

Ona je navela da su na javnim raspravama u Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Trebinju iznesene konstruktivne primjedbe koje će, prema očekivanjima, doprinijeti dobrim rješenjima i održivosti budućeg zakona. 

"U više navrata ukazano je na nastavni kadar, spremnost univerziteta za dalje podizanje praga ljestvice, kao i da su oba javna univerziteta, kao i privatni, u tranziciji i da podmlađuju nastavni kadar", navela je Dojčinovićeva. 

Kada je u pitanju donošenje zakona kao najvažnijih pravnih akata kojima se uređuju najvažniji odnosi u društvu, dekan Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić smatra da treba prihvatiti praksu niza zapadnih parlamentarnih zemalja u kojima se organizuju različiti oblici saradnje između zakonodavca, organa državne uprave koji pripremaju propis i svih na koje će zakon djelovati. 

"Kod nas je uticaj javnosti i subjekata čije se djelovanje zakonima reguliše, znatno manje nego u tim zemljama. Ali, i ovo je neka minimalna prilika da oni, čije će ponašanje zakon da reguliše, iskažu svoj stav o rješenjima koje zakon predlaže", rekao je Lukić. 

Ističući da pravnici na zakon gledaju kao na pravni akt koji treba da traje, a koji ne treba često da se mijenja, Lukić kaže da prečesto mijenjanje zakona o visokom obrazovanju proizvodi samo negativne posljedice. 

"Smatram da ovaj nacrt zakona nema toliko novosti i da ne treba donositi novi zakon. On treba da bude donesen onda kada to nalažu pravno-politički razlozi, a ne kada se to nameće iz pravno-tehničkih razloga. To su moja mišljenja o zakonodavstvu koja sam naučio iz stare pravne literature, a koja su se više puta dokazivala u praksi, tako da bi i u ovim stvarima trebalo da postupimo na taj način", rekao je Lukić. 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju sutra će biti održana u Banjaluci. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi