Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Turska: Pronađene statične košnice i saće od kamena korišteni prije 150 godina (FOTO)

Zanimljivosti

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     23.06.2016 u 14:54 h 0

Turska: Pronađene statične košnice i saće od kamena korišteni prije 150 godina (FOTO)
FOTO: Agencija Anadolija

U turskom gradu Bursa, na zidovima dvije kuće sagrađene od ćerpića, pronađene su statične košnice i saće od kamena, korištene prije 150 godina. No, ono što je još specifičnije jeste to da ove košnice predstavljaju tradiciju i pčelarsku praksu koja datira još iz doba Rimskog carstva.


Profesor sa Odsjeka za arheologiju Univerziteta Uludag u Bursi Guven Gumgum, u razgovoru za AA, kazao je kako već duže vrijeme radi na istraživanju o proizvodnji meda i pčelama u antičko doba, te da je u četvrti Urunlu u Bursi, na zidovima dvije kuće od ćerpića primijetio statične košnice i saće od kamena.

“Istraživao sam mnogo literature u vezi sa medom i pčelama u antičko vrijeme i mogao sam zaključiti koliko su med i pčele bili bitni za ljude u to vrijeme. Također, otkrio sam i pojedine podatke o tome kako su ljudi tada otkrili hijerarhijski sistem kod pčela”, rekao je Gumgum.

Dodao je kako je u okviru istraživanja u četvrti Urunlu u Bursi pronašao košnice i saće, koje su za razliku od današnjih statične i nije im moguće mijenjati mjesto. Prema njegovim riječima, statične košnice predstavljaju stari običaj u pčelarstvu, koji je bio prisutan u prvom stoljeću nove ere.

“Urunlu se prije nazivao Kite i to je bio važan centar kako u doba Rimskog, tako i u periodu Osmanskog carstva. U tom smislu, ove košnice nam ukazuju o koliko dugoj praksi se zapravo radi”, istakao je Gumgum, te dodao kako je o statičnim košnicama istraživao i izvan Turske, no nije se susreo sa ovakvim primjerima.

“Radi se o košnicama koje predstavljaju tradiciju iz Rimskog perioda, no materijal od kojeg su ove košnice i saće napravljeni zasigurno je iz novijeg doba. Ove košnice su korištene prije 150 godina”, rekako je Gumgum. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi