Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

SAD: Ministrica odbrane BiH održala niz sastanaka sa zvaničnicima Pentagona

Politika

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     23.06.2016 u 13:56 h 0

SAD: Ministrica odbrane BiH održala niz sastanaka sa zvaničnicima Pentagona
FOTO: Agencija Anadolija

Trećeg dana službene posjete Washingtonu, delegacija Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH koju predvodi ministrica obrane Marina Pendeš, prisustvovala je nizu bilateralno odbrambenih konsultacija u Pentagonu.


Na sastanku sa Michaelom Carpenterom, zamjenikom pomoćnika ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, general bojnikom Lindom Singh, zapovjednicom Nacionalne garde Maryland, i njihovim saradnicima bilo je riječi o sigurnosnoj i političkoj situaciji u Jugoistočnoj Evropi, te prioritetnim aktivnostima i izazovima MO BiH vezanim za nastojanja BiH da što skorije postane dio euroatlantskih struktura.

Ovom prilikom Pendeš je zahvalila na pozivu i organizaciji bilateralno-obrambenih konsultacija ususret dolazećem NATO summitu u Varšavi, kao i na podršci SAD-a stabilnom sigurnosnom sistemu BiH.

 Carpenter je zahvalio na sudjelovanju OS BiH u misijama podrške miru u Afganistanu te potvrdio opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a.

Najavio je istrajnost SAD-a u pružanju pune podrške BiH u njenim nastojanjima ka pridruživanju Evropskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe saradnje i podrške koju SAD pruža i pružat će u narednom periodu poput GPOI, IMET, FMS/FMFi Vojska-vojsci program sa državom Maryland, koji je okarakterizirao "jezgrom bilateralno-odbrambene saradnje".

Nakon razgovora, ministrica odbrane BiH upisala se u knjigu žalosti za poginule u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine.

Na sastanku Pendeš sa Elisom Slotkin, pomoćnicom ministra obrane SAD-a za međunarodne sigurnosne poslove, govoreno je o dosadašnjim rezultatima, ali i preostalim preprekama koje su pred MO BiH kada je u pitanju dokument “Pregled obrane”, uknjižba perspektivne vojne imovine, rješavanje viškova naoružanja i streljiva.

Pendeš je naglasila kako BiH aktivno participira u više regionalnih inicijativa i kroz učešće u operacijama podrške miru daje svoj doprinos međunarodnim nastojanjima održavanja mira i sigurnosti, te da su integracije u okviru regionalnih, europskih i euroatlantskih kolektivnih sigurnosnih struktura prioritetna područja djelovanja BiH.

Slotkin je pozdravila dosadašnje napore MO BiH u pravcu euroatlantskih integracija i postizanja stabilnog demokratskog institucionalnog sistema.

Tokom službene večere u Washingtonu Pendeš se sastala i sa bivšom zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Evelyn Farkas, čiji je trenutni angažman u Atlantskom vijeću bio poticaj sadržajnoj diskusiji o partnerskim odnosima BiH i SAD-a te regionalnom sigurnosnom kontekstu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi