Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Roboti postaju nova zemaljska vrsta?

Nauka i tehnologija

Izvor: Cafe.ba / Srna     23.06.2016 u 12:17 h 0

Roboti postaju nova zemaljska vrsta?
FOTO: pixabay.com

Britanska ''startap'' kompanija ''Emošejp'' tvrdi da može da probudi emocije u robotima, da učini da oni "osjete svijet" i da tako postanu nova zemaljska vrsta.


Kompanija je razvila kompjuterski čip koji može da sintetiše 12 ljudskih emocija u sisteme vještačke inteligencije - šest pozitivnih i šest negativnih. 

Pozitivne emocije ljubav, povjerenje, sreća... stvaraju osjećaj zadovoljstva u mašini, dok negativne emocije izazivaju u robotu bol. 

Izvršni direktor kompanije Patrik Levi Rozental tvrdi da su roboti u stanju da nauče informacije koje im se daju, ali da ne mogu da osjete stvarno značenje riječi. 

Rozental upozorava da će jednoga dana "autonomne mašine vidjeti ljude kao glavne konkurente i pokušaće da preuzmu kontrolu". 

"Učenje robota da saosjećaju i osjete pozitivne emocije pomoći će nam da izbjegnemo takav distopijski scenario i smanjimo potencijalnu opasnost od vještačke inteligencije", navodi on. 

"Znamo da mašine postaju pametnije i brže", navodi ovaj ekspert i poručuje da će roboti "uskoro postati nova zemaljska vrsta". 

Ukoliko mašina iskusi pozitivne ljudske emocije, ona će pokušati da ih reprodukuje jer će željeti da osjeti još zadovoljstva. Ukoliko iskusi negativne emocije, pokušaće da ih izbjegne, vjeruju naučnici. 

On smatra da će na ovaj način ljudi moći da kontrolišu robote, slično kao što roditelji kontrolišu svoju djecu, prenose naučni portali.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi