Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Otkrivena tajna KGB-a: Rusi tajno sahranili Hitlera, pa ga otkopali i riješili se tijela

Svijet

Izvor: Informer     23.06.2016 u 10:34 h 0

Otkrivena tajna KGB-a: Rusi tajno sahranili Hitlera, pa ga otkopali i riješili se tijela

Tijelo Adolfa Hitlera, njegove žene Eve Braun, Jozefa Gebelsa, njegove supruge Magde i njihovih šestoro djece, bilo je sahranjeno u Magdeburgu sve do 1970. godine


Ovo tvrde dvojica ruskih autora knjiga o posljednjim danima vođe Trećeg rajha - Ivan Serov, bivši visoki oficir koji je učestvovao u identifikovanju tijela i ispitivanju uhapšenih nacističkih vođa (kasnije je stigao i do najviših funkcija u KGB) i istoričar Aleksandar Zvjagincev, koji je i potpredsjednik Međunarodne asocijacije tužilaca.

Dok se u Serovljevoj knjizi, koju čini njegov tajni dnevnik objavljen nedavno (Serov je preminuo 1990.) navode njegova svjedočenja o otkrivanju tijela Hitlera, te svjedočenju njemačkih oficira koji su firerovo i tijelo njegovih najbližih spalili, Zvjagincev se poziva na dokumenta NKVD-a koja su tek nedavno ugledala svjetlost dana.

- Ostaci Adolfa Hitlera bili su sa apsolutnom tačnošću identifikovani već 1945. (odmah poslije samoubistva u bunkeru, prim. aut.). Njih su tajno sahranili, pa iskopali i ponovo sahranili na teritoriji sovjetskih vojnih naselja u Istočnoj Nemačkoj. Zajedno sa Hitlerom, dva puta su sahranjivana tijela njegove supruge Eve Braun, Jozefa Gebelsa, njegove žene Magde i njihovih djece. Oni su drugi put sahranjeni u 21. februara 1946. u Magdeburgu. U aprilu 1970. godine njihovi ostaci su otkopani - tvrdi Aleksandar Zvjagincev.

On se u svojoj knjizi poziva na dokumenta NKVD-a sa oznakom "strogo povjerljivo", koji su sada objavljeni, a potpisao ih je tadašnji šef KGB-a Jurij Andropov.

U dokumentu se navodi plan akcije "arhiv", čiji je cilj "izvaditi i fizički uništiti ostatke vojnih prestupnika sahranjenih u Magdeburgu 21. februara 1946. u ulici Vestendštrase 36".

Andropov navodi da na mjestu radova treba postaviti šator kojim bi od prolaznika bili sakriveno iskopavanje, te da treba da ga obezbjeđuje vojska i pripadnici KGB-a. Šef KGB-a naređuje da se iskopavanje obavlja noću, da se ostaci spakuju u posebne kutije.

Te kutije, po naređenju Andropova, treba odvesti na poligon koji koriste minerske i tenkovske jedinice, u blizini jezera na reci Bideric, pritoci Elbe, spaliti ih, a potom baciti u vodu. Andropov je to potvrdio i u izveštaju Centralnom komitetu Komunističke partije Sovjetskog Saveza, koji je takođe sada objavljen.

- U noći 4. jula 1970, u otkopano je pet kovčega koji su ranije tajno sahranjeni. Kovčezi su bili istruleli, a ostaci tijela pomešani sa zemljom. Prema ostacima koji su nađeni, na tom mjestu bilo je sahranjeno 10 ili 11 tijela. Sljedećeg dana ostaci su uništeni, a grobovi su zatrpani tako da se ne vidi da su uopšte postojali - navodi  Zvjagincev.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi