Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Automoto

Izvor: agencije     23.06.2016 u 10:19 h 0

Mitsubishi zbog skandala gubi 1,4 milijarde dolara

Japanski proizvođač automobila Mitsubishi Motors upozorio je danas da je na putu da zabilježi gubitak od 145 milijardi jena (1,4 milijarde dolara) u ovoj fiskalnoj godini, u svjetlu skandala zbog lažiranja potrošnje goriva koji je ukočio prodaju.


Očekivani manjak, nasuprot prošlogodišnjem profitu, biće prvi godišnji gubitak u osam godina za ovog proizvođača motornih vozila koji se bori sa sramnom aferom, izvještava agencija France presse.

Prognozirani minus je dvostruko veći nego što su predviđali analitičari, pošto se Mitsubishi suočava sa velikim troškovima obeštećenja.

Današnje saopštenje dolazi oko dva mjeseca nakon što je kompanija priznala da je varala na testovima o potrošnji goriva kod gotovo svih modela automobila prodatih u Japanu u posljednjih 25 godina, manipulišući podacima kako bi neke od automobila prikazala efikasnijim nego što jesu u stvarnosti.

Iz Mitsubishija su juče najavili da će nastaviti sa prodajom četiri modela automobila u Japanu – koji je zarište skandala. Sva Mitsubishijeva mini-vozila prodata su u Japanu, i bila su u prosjeku 11 odsto manje efikasna u pogledu potrošnje vozila nego što je kompanija tvrdila, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Mitsubishi je u svjetlu ove afere dobrovoljno obustavio prodaju vozila.

Dva modela automobila obuhvaćena skandalom, bila su pravljena za rivalski Nissan, koji je prvi objelodanio probleme u vezi sa podacima o potrošnji goriva. Mitsubishijevi troškovi obeštećenja, između ostalog, obuhvataju isplatu oko 100 milijardi jena Nissanu i ostalim dobavljačima, kao i isplatu oko 50 milijardi jena kupcima koji su kupili sporne automobile.

Nissan je prošlog mjeseca bacio “pojas za spasavanje” Mitsubishiju, najavivši planove za kupovinu jedne trećine vlasničkog udjela u krizom pogođenoj japanskoj kompaniji za 2,2 milijarde dolara, s ciljem da napravi savez koji bi konkurisao nekim od najvećih svjetskih automobilskih grupacija.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi