Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Moderno ropstvo u Evropi: Djeca sa Balkana moraju dnevno da ukradu 1.000 evra

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     22.06.2016 u 17:37 h 0

Moderno ropstvo u Evropi: Djeca sa Balkana moraju dnevno da ukradu 1.000 evra

Holandska policija je saopštila da bande širom Evrope prisiljavaju 300 djece da dnevno ukradu najmanje 1.000 evra, te da četiri mreže rade u Holandiji, Španiji, Austriji, Hrvatskoj i BiH.


Šestero djece nestale iz Holandije pronađeno je u užasnim uslovima života u Španiji, a tom prilikom je uhapšen bračni par u četrdesetim godinama. Tužioci kažu da se radi o modernoj vrsti ropstva.

“Operacija je počela prije više od godinu dana kada su istražitelji iz Amsterdama primjetili da je grupa djece koja je često korištena za džeparenje pod kontrolom odraslih osoba”, navodi holandska policija.

Kada je policija uhapsila par osoba iz istočne Evrope tokom racije u stanu u Barseloni 15. juna, pronašla je bebu i petero djece mlađe od 15 godina. Bračni par se smatra dijelom mreže koja eksploatiše djecu i očekuje se da će biti izručeni Holandiji. Oni se sumnjiče za trgovinu ljudima, koristeći lažne identitete i sklanjanje maloljetne djece od nadležnih organa.

Prema holandskima medijima neka djeca su bila pod nadzorom službe za zaštitu mladih, a raniji izvještaji su govorili o nestanku djece iz azilantskog centra u Ter Apel u sjeveroistočnoj Holandiji.

"Ovih dana tragamo za dokazima koji bi potvrdili da su djeca žrtve trgovine ljudima. Smatran da je ovo vrh ledenog brijega i da ima još djece u Holandiji koja su žrtve ovakve vrste kriminala", rekao je holandski tužilac Varner ten Kate.

Policija vjeruje da djeca dolaze iz siromašnih porodica iz BiH i ostalih zemalja nastalih raspadom SFR Jugoslavije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi