Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Džihadisti imaju duple pasoše BiH

Bosna i Hercegovina

Izvor: Glas Srpske     22.06.2016 u 14:52 h 1

Džihadisti imaju duple pasoše BiH

Pripadnik Islamske države Osman Kekić zvani Abdul Aziz, koji je stigao do Švedske sa novim pasošem BiH iako mu je putna isprava oduzeta u februaru, nije jedini koji je uspio da se domogne dva pasoša, jer je isto pošlo za rukom i vehabijskom vođi Nusretu Imamoviću, koji se nalazi na sirijskom ratištu.


Na konsolidovanoj listi lica i udruženja pod sankcijama koju je juče objavio Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija nalazi se Imamovićevo ime. Za njega je navedeno da posjeduje dva pasoša BiH. U jednom pasošu piše da je rođen 26. septembra 1971, a u drugom 26. septembra 1977. godine, a brojevi pasoša razlikuju se samo u jednoj cifri. - Broj jednog pasoša je 349054, a drugog 3490054.

U septembru 2015. godine Imamović je bio na adresi u Siriji, odakle se posljednji put oglasio u februaru ove godine. Bori se u redovima Fronta "Al-Nusra" gdje je vođa jedne formacije od aprila 2015. godine - navedeno je u dokumentu UN. Kekić je prošle sedmice uhapšen na aerodromu u Malmeu, gdje je doputovao iz Tuzle iako mu je pasoš oduzet nakon što ga je Turska u februaru izručila BiH poslije neuspjelog pokušaja odlaska na sirijsko ratište.

Otkriven je jer je bio sumnjiv švedskoj graničnoj policiji i pošto je čekajući na kontrolu pasoša, koji mu je izdat u martu ove godine, bio nervozan i stalno mijenjao redove. Sagovornik "Glasa Srpske" iz bezbjednosnog sektora kaže da niko od bezbjednosno interesantnih osoba ne može dobiti pasoš bez znanja pojedinaca u obavještajno-bezbjednosnim strukturama. - Iste strukture su izdale pasoš i Kekiću i Imamoviću.

Očigledno je da nad Kekićem u BiH nisu preduzete nikakve bezbjednosne mjere iako je to bilo obavezno nakon oduzimanja pasoša i zabrane napuštanja zemlje. Ni za Imamovićem BiH nikada nije raspisala Interpolovu potjernicu iako je on već dugo na crnoj listi Savjeta bezbjednosti UN kao pripadnik terorističke organizacije Front "Al-Nusra" u Siriji - kaže naš sagovornik. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da će biti pokrenute provjere.

- Biće provjereno sve u vezi sa navodima o izdavanju duplih pasoša - kaže Mektić. Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić kaže da bi sve bezbjednosne i pravosudne institucije trebalo da pokrenu provjere i istrage. - To je veoma ozbiljan problem i trebalo bi da ga istraže svi, počevši od Ministarstva bezbjednosti i Tužilaštva do Obavještajno-bezbjednosne agencije i Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) - kazao je Ćeranić. Iz nadležnih institucija juče nisu stigli odgovori na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Praksa izdavanja duplih pasoša potiče još iz rata. Komandantu odreda "El mudžahedin" Alžircu Abu Maliju vlasti tadašnje RBiH izdale su nezakonito najmanje dva pasoša BiH sa različitim imenima, dok je među adresama stanovanja navedena i španska ambasada u Sarajevu.

U jednom pasošu navedeno je da je rođen u Kuvajtu, iako je poznato da je Alžirac, a osim pasoša izdatih u BiH na imena Abu Mali i Halid ibn Abdulah, imao je i dokumenta na imena Halid Ćatić i Abdelkader Mokhtar. Na ratnim fotografijama i video-snimcima Abu Mali je u društvu tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i ratnog komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina.

Izručenje Kekića Osman Kekić je odmah poslije hapšenja zatražio azil u Švedskoj, ali je zahtjev odbijen jer je bezbjednosno rizičan i nalazi se na crnoj listi Informacionog sistema zemalja Šengen zone, pa će biti izručen BiH. Dragan Mektić kaže da je bio na službenom putu i da ne zna da li su Šveđani kontaktirali sa Ministarstvom bezbjednosti u vezi sa izručenjem, te da bi informacije trebalo da ima Interpol. U Interpolu su naveli da o tome ne mogu govoriti bez saglasnosti Ministarstva bezbjednosti

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. pa naravno kad ih terorista izmetbegovic podrzava zajedno sa ostalim teroristima iz sarajeva

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi