Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kosovo: Za uspješnu vladavinu prava važna dobra koordinacija među pravosudnim institucijama

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     22.06.2016 u 13:14 h 0

Kosovo: Za uspješnu vladavinu prava važna dobra koordinacija među pravosudnim institucijama
FOTO: Agencija Anadolija

- Ministar pravde Kosova Hajredin Kuci je kazao da je angažovanje na koordinaciji uvek imalo za cilj jačanje nezavisnosti pravosudnih institucija


 Za uspešan rad pravosudnog sistema neophodna je dobra koordinacija rada pravosudnih institucija, ocenjeno je na danas održanom okruglom stolu na temu “Mehanizam koordinacije za vladavinu prava”. Na skupu koji je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom pravde, Sudskim savetom Kosova, Tužilačkim savetom Kosova i Sudskim institutom Kosova, ministar pravde Hajredin Kuci je kazao da je angažovanje na koordinaciji uvek imalo za cilj jačanje nezavisnosti pravosudnih institucija.

“Koordnacija je bila i ostaje u oblasti izgradnje politka pravosuđa u Republici Kosovo i to podrazumeva da je politika pravosuđa stalno koordinisana i nikada se nije desilo da je Skupštini Kosova procesuira neki zakon bez prethodne koordinacije sa sudskim i tužilačkim savetima Kosova. Verujem da ćemo ubuduće imati aktivnosti koje ćemo morati sprovesti i ja smatram da pregled sektora pravosuđa, koji je jedan od naših zajedničkih zadataka, treba da uradimo zajedno i sa Sudskim i sa Tužilačkim savetom, kao i sa civilnim društvom i medijima”, kazao je Kuci.

Naglasio je i da svi izveštaji vezani za evropske integracije hvale zakonodavnu oblast na Kosovu.

Agim Maliqi, član Sudskog saveta Kosova, kazao je da je ključni cilj saradnja sa Ministarstvom pravde na izradi zakona i da je to Ministarstvo uvek bilo spremno da podrži incijative Sudskog saveta.

“Za dobru saradnju su potrebne dve komponente, a to su dobra volja institucija za saradnjom, koja nikad nije nedostajala. Druga komponenta, koja je još bitnija od prve jeste da Sudski i tužilački saveti sa Ministarstvom pravde identifikuju puteve proširenja saradnje”, kazao je Maliqi.

On je istakao da je potrebna saradnja i u objektivnoj proceni učinka rada sudija i tužilaca te je naglasio važnost prisustva savetnika UNDP-a u Sudskom savetu Kosova i Ministarstvu pravde, koji su svojim radom doprineli jačanju saradnje među pravosudnim institucijama.

Alessandra Roccassalvo, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a, kazala je da je Kosovo za kratak vremenski period postiglo veliki napredak, koji mnoge druge zemlje nisu uspele da postignu i naglasila da je koordinacija pravosudnih institucija važna za garantovanje jednakosti i postizanja vladinih ciljeva. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi