Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Iduće sezone moguća četiri derbija između Sarajeva i Želje

Fudbal

Izvor: N1     22.06.2016 u 11:01 h 0

Iduće sezone moguća četiri derbija između Sarajeva i Želje

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u utorak je na sjednici usvojio Propozicije takmičenja.


Prihvaćen je prijedlog prema kojem će takmičenje biti organizovano u dva dijela prema dvostrukom bod-sistemu.

U prvom dijelu će biti odigrana 22 kola. Nakon prvog dijela takmičenja formiraju se dvije lige sa po šest klubova (liga za prvaka i liga za opstanak), koji će odigrati još 10 kola. Klubovi će prenositi sve bodove iz prvog u drugi dio takmičenja.

Sejdo Zukanović iz Komiteta za takmičenje N/FS BiH za N1 je kazao da će se u drugom dijelu takmičenja formirati Liga za prvaka i Liga za ostanak, što će donijeti po još dvije utakmice između klubova.

"Imat ćemo po još dva derbija u Ligi za prvaka, ali i derbije u Ligi za ostanak. Bodovi iz prvog dijela se prenose u drugi. Ovaj sistem je sličan četverokružnom sistemu, ali je modifikovan sa dvije lige - playoff i playout", kazao je on.

Prema tome, jasno je da će iduća sezona biti jedna od najzanimljivih ikada s obzirom da ćemo vjerovatno u Ligi za prvaka gledati četiri duela između Sarajeva, Željezničara, Zrinjskog, Širokog Brijega, Slobode...

On je pozdravio odluku Izvršnog odbora N/FS BiH.

"Velika stvar je što smo smanjili ligu. Tako smo napravili jednog zdravog čovjeka, a modaliteti takmičenja su njegovo odijelo, tj. to su tehnička pitanja."

Iz Premijer lige BiH naredne sezone će ispasti dva kluba.

"Ovaj model je dinamičiniji, jer svako odlučuje o sebi ne posmatrajući ostale. Svi će imati opciju da idu u Ligu za prvaka, čime automatski eliminišu mogućnost da napuste ligu, a drugi motiv je za izlazak u Evropu i titula prvaka", objasnio je Zukanović.

Zukanović je još dodao kako je smanjenje lige prvi korak u poboljšanju kvalitete domaćeg fudbala, a da će naredni biti poboljšanje infrastrukture.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi