Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ultrazvučni implant u borbi protiv tumora mozga (VIDEO)

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     22.06.2016 u 10:36 h 0

Jedna od najvećih poteškoća u liječenju tumora na mozgu je u tome što do njih dolazi samo vrlo ograničena količina hemoterapijskih lijekova.


Krvne žile na mozgu su vrlo usko povezane sa ćelijama koje zadržavaju toksine i patogene, što je s jedne strane dobra stvar, ali loše je što taj prirodni mehanizam sprječava i dostavu lijekova ka tumorima.

Tim francuskih naučnika već nekoliko godina radi na ultrazvučnom implantatu koji je napravljen s ciljem da omogući lijekovima prolazak kroz tu barijeru moždane krvi, a nedavno su održali kliničko pilot testiranje na 15 pacijenata sa zloćudnim tumorom glioblastomom, koje je ukazalo da tehnika uspješno omogućuje dostavu veće količine lijekova.

Implant pod nazivom SonoCloud je veličine samo 11,5 mm u prečniku, a ljekari ga mogu implantovati prilikom uzimanja uzorka tkiva za biopsiju. Kada dođe vrijeme za dostavu hemoterapije, u pacijentov krvotok će ubrizgati mikroskopski sitne mjehuriće, koji će prolaziti kroz "dobro branjene" barijere krvnih žila, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Nakon toga će aktivirati uređaj koji će emitovati ultrazvuk u mozak dvije minute kako bi aktivirao mikromjehuriće, koji će vibracijom otvoriti prepreku hemoterapijskim lijekovima u trajanju od najmanje 6 sati, čime će omogućiti dostavu 5 do 7 puta veće količine lijeka u odnosu na postojeće tretmane.

Mada je demonstrirano da ova tehnika funkcioniše, naučnici će provesti puno veće kliničko ispitivanje 2017. godine koje će uključivati 200 pacijenata iz Evrope i SAD-a. Ukoliko sve protekne u redu, SonoCloud bi se na tržištu mogao naći 2020. godine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi