Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Stepinac smijenio srpskog ambasadora u Briselu

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     22.06.2016 u 10:03 h 0

Stepinac smijenio srpskog ambasadora u Briselu

Vlada Srbije opozvala je šefa stalne Misije Srbije pri EU u Briselu ambasadora Duška Lopandića zbog propusta u vezi sa izložbom o Alojziju Stepincu koja je organizovana u Evropskom parlamentu.


Lopandića će na tom mjestu zamijeniti dosadašnji ambasador Srbije u Rimu Ana Hrustanović, objavio je Tanjug pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U Evropskom parlamentu u Briselu 14. juna otvorena je izložba o hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu, koju je organizovala hrvatski poslanik u tom parlamentu Marijana Petir.

Srbija je zbog toga uputila protestna pisma evropskim zvaničnicima u kojima se ističe da Stepinca srpski narod i Srpska pravoslavna crkva smatraju odgovornim za masovne zločine protiv srpskog i drugog nehrvatskog življa tokom Drugog svjetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske.

Rimokatolička crkva Stepinca je proglasila blaženim 1998. godine, ali je sadašnji papa Franjo privremeno zaustavio proces kanonizacije. Na njegov zahtjev formirana je pravoslavno-katolička komisija, koja treba da ispita činjenice u vezi sa ulogom Stepinca u Drugom svjetskom ratu.

Uoči otvaranja izložbe u Briselu, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je da radi na prikazu dokumenata koji bi trebalo da pomognu zajedničkoj komisiji, prije odluke o eventualnom proglašenju Stepinca za sveca.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi