Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zaharova: Ignorisani argumenti država koje ne priznaju nezavisnost Kosova

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Srna     21.06.2016 u 22:27 h 0

Zaharova: Ignorisani argumenti država koje ne priznaju nezavisnost Kosova

Stalni arbitražni sud u Hagu je prilikom donošenja odluke o prijemu Kosova u svoje članstvo ignorisao argumente država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i Hašku konvenciju o mirnom rješavanju međunarodnih sporova, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


"Administrativni savjet suda reagovao je samo na govore u znak podrške Prištini i njenom prijemu u Stalni arbitražni sud, pri čemu su ignorisani argumenti država koje ne priznaju nezavisnost Kosova, što uključuje Srbiju, Argentinu, Brazil, Indiju, Španiju, Nikaragvu i druge", istakla je Zaharova, prenosi TASS. 

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova je naglasila da je tom prilikom ignorisan član 94 Haške konvencije o mirnom rješavanju međunarodnih sporova, kojim je predviđeno da države potpisnice treba da postignu sporazum o pitanju članstva. 

Zaharova je istakla da nije ni došlo do debate o zajedničkim kriterijumima za prijem u Stalni arbitražni sud, te da rezultati glasanja nisu uticali na promjenu stava Moskve u vezi priznavanja Kosova, koje, u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, Rusija tretira kao integralni dio Srbije. 

Ona je navela da je ovakva odluka donesena u kontekstu šireg cilja prijema Kosova u međunarodne institucije zbog čega su takve akcije nezakonite. 

"Malo je vjerovatno da će Kosovo dati puni doprinos saradnji u okviru ove organizacije", istakla je Zaharova. 

Administrativni savjet Stalnog arbitražnog suda u Hagu odlučio je 13. juna da Kosovo postane član organizacije koja se bavi arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge ršješavanja sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi