Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pozajmljivati novac od BH Pošte za penzije nije zakonito

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     21.06.2016 u 21:07 h 0

Pozajmljivati novac od BH Pošte za penzije nije zakonito

Ured za reviziju institucija Federacije BiH objavio je finansijski revizorski izvještaj BH Pošte te konstatovali da po svim bitnim pitanjima prikazuju istinito i objektivno finansijski položaj Društva. Međutim, skrenuli su pažnju na jednu stvar.


Naime, na osnovu Odluke Skupštine Društva o prestruktuiranju raspoloživih novčanih sredstava Federalnom zavodu PIO/MIO Mostar, u svrhu angažmana za isplatu penzija prije dostavljanja doznake od strane Federalnog zavoda PIO/MIO, od 06. oktobra 2015. godine, na koju je prethodnu saglasnost dala Vlada Federacije BiH, do kraja 2015. godine u više navrata davane su pozajmice Federalnom zavodu PIO/MIO za isplatu penzija.

"Davanje pozajmica Federalnom zavodu PIO/MIO u svrhu isplate penzija nije u skladu sa odredbama Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH, obzirom da su prema istom Zakona takve aktivnosti strogo zabranjene", naveli su revizori u izvještaju.

U okviru stalnih sredstava BH Pošte iskazana su dugoročna ulaganja 40.000.000 KM od kojih BH Pošta ne ostvaruje, niti će ostvarivati nikakvu ekonomsku korist. Naime, radi se o uloženim sredstvima JP PTT saobraćaja BiH Sarajevo u 2001. godini u izgradnju autoceste Sarajevo - Zenica.

"Vlada Federacije BiH je još 2009. godine donijela Odluku o prenosu prava i obaveza po tom osnovu na Federaciju BiH. Organi upravljanja (Uprava, Nadzorni odbor, Skupština) nisu poduzeli sve aktivnosti da se provede Odluka Vlade, a ova ulaganja ne ispunjavaju uslove i zahtjeve za priznavanje u skladu sa Međunarodnim standardima finansijskog izvještavanja (MSFI), što je imalo za posljedicu da su i sredstva i kapital precijenji za navedeni iznos".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi