Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''OKRUTNA PREVARA ZA DEBELE PARE'' Kako su se Austrijanci narugali bosanskim piramidama

Svijet

Izvor: Blic     21.06.2016 u 13:26 h 0

''OKRUTNA PREVARA ZA DEBELE PARE'' Kako su se Austrijanci narugali bosanskim piramidama

Austrijski list ''Der Standard'' objavio je danas tekst pod naslovom ''Lažne piramide za pravi novac'' koje govore o piramidama u Visokom i dr Semiru Osmanagiću, istraživaču, arheologu i profesoru koji se nalazi na čelu Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".


"Der Standard" Arheološki park opisuje kao "ezoterični mamac za građane zapadne i centralne Evrope u bosanskom gradiću Visoko" gdje dolaze hiljade avanturista iz cijelog svijeta. 

Među njima je i Rosina Kaiser iz Švajcarske koja se nalazi u grupi sa Austrijancima i Nemcima. Neki su tu dvadeseti put. 

- Tokom svake naše posjete imamo isceljujuća iskustva - kaže Rosina koja predvodi turiste za aranžman od 930 evra. 

Ona je uvjerena, piše "Der Standard", da u Visokom postoje piramide koje su izgrađene mnogo prije "poznate istorije". 

Kako je kazala, mediji su cenzurisani kada je u pitanju izveštavanje o piramidama u Visokom. Prema tvrdnjama, ispod površine nekih brda u okolini Visokog nalaze se ostaci drevne civilizacije koja je postojala prije 29.000 godina. 

- Međutim, u Visokom se ne mogu pronaći "simboli praistorijske civilizacije". Investitor koji stoji iza cijelog projekta je dr sci. Sam Semir Osmanagić koji radi odličan marketing. Prema njegovoj web stranici, Osmanagić stalno posećuje Austriju, Sloveniju, Grčku, Izrael, Slovačku, Češku i SAD kako bi držao predavanja o bosanskim "piramidama". Tvrdi da se u Visokom nalazi najveći sistem piramida u svijetu. One su povezane podzemnim tunelima. Još 2006. godine Udruženje evropskih arheologa nazvalo je njegove tvrdnje "okrutnom prevarom" - navodi austrijski list. 

- Opština Visoko u ovom slučaju ostala je rezervisana. Visoko je u stvari u srednjem dobu bio izuzetno važan grad. U njemu je prvi bosanski kralj Tvrtko krunisan. Ostaci crkve govore o ovom dobu. No, biznismeni znaju da podvala donosi novac - navodi "Der Standard".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi