Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izbjeglički kamp “Jungle” u francuskom Calaisu: Za neke teret, a neke izvor prihoda

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     21.06.2016 u 13:16 h 0

Izbjeglički kamp “Jungle” u francuskom Calaisu: Za neke teret, a neke izvor prihoda
FOTO: Agencija Anadolija

- Djelatnici u kampu Calaisu donose sedmični prihod između devet i 22 hiljade eura, odnosno mjesečno između 36.000 i 88.000 eura


– Iako su uslovi života u izbjegličkom kampu “Jungle” u francuskom Calaisu prilično loši, izbjeglice imaju manje prodavnice, restorane, kupatilo (hamam), berbera i kafiće, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovi objekti su mali i imaju vrlo skromnu ponudu, ali barem donekle olakšavaju život izbjeglica koje su iz različitih razloga napustile svoje domove i krenule na put smrti vjerujući da ih u Evropi čeka “bolji život”.

U kampu se nalazi najviše Afganistanaca, pa samim tim i najviše vlasnika restorana su upravo porijeklom iz Afganistana. Oni su otvoreni 15-16 sati dnevno. U kampu je moguće vidjeti i berbere i frizere. Cijena čaja i kahve je oko 50 centi, a obrok se može pojesti za pet eura.

Glavna ulica kampa polako se pretvara u glavno trgovačko mjesto. Štaviše, pojedine izbjeglice svoje šatore, koji se nalaze u samom centru iznajmljuju onima koji tu žele otvoriti “poslovni” objekt. Mnogi od njih su počeli svoje “poslovanje” s tek nekoliko eura u džepu.

Težak život i proživljeno neki od njih pokušavaju zaboraviti uz gledanje utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu EURO 2016. koji je postao jedna od rijetkih razonoda izbjeglica. Gledaocima se nude nargila, kahva i afganistanski zeleni čaj.

Narod Calaisa optužuje da kamp “uništava ekonomiju grada”, ali detaljnije analize pokazuju suprotno. U “Jungleu” postoji 45 “poslovnih” objekata. Svaki od njih ima sedmičnu nabavku u Calaisu u iznosu od 200 do 400 eura. Ukoliko je novinara i volontera više u kampu, taj iznos raste. Prodavnice na glavnoj ulici napravljene su, većinom od drveta, a za uređenje eksterijera i enterijera potrebno je izdvojiti između dvije i pet hiljada eura.

Električnu energiju omogućavaju generatori koji rade na gorivo. Dnevna potrošnja električne energije košta oko 40 eura. To znači da djelatnici u kampu Calaisu donose sedmični prihod između devet i 22 hiljade eura, odnosno mjesečno između 36.000 i 88.000 eura. Ovi prihodi dobro dođu za razvoj Calaisa, u kojem je, prema podacima Agencije za statistiku Francuske (INSEE) navedeno da je 2013. nezaposlenost u Calaisu iznosila 12,6 posto, što je bio rekord te godine na nivou zemlje.

“Industrijska” zona Calais je dobra i za ekonomiju drugih područja, u Belgiji, ali i drugim francuskim gradovima. Kuhinjsko posuđe, nargile i električni uređaji naručuju se iz Belgije, a voće i povrće dolazi iz Pariza. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi