Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bosić: Jak pravosudni uticaj u procesu popisa

Politika

Izvor: Cafe.ba / Srna     21.06.2016 u 12:52 h 0

Bosić: Jak pravosudni uticaj u procesu popisa
FOTO: republika.co.ba

- Član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić rekao je danas da je jak politički i pravosudni uticaj postojao na donošenje odluke o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH.


Bosić je ocijenio da nema političke volje u Federaciji BiH da se proces popisa stanovništva dovede do kraja. 

"Trebalo bi analizirati da li postoji mogućnost da se u Republici Srpskoj objave rezultati popisa, jer Srpska ne može prihvatiti sadašnji način objavljivanja na nivou BiH", rekao je Bosić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. 

On je istakao da nema jasnog institucionalnog načina da bude blokirano ono što nije u skladu sa zakonom. 

Bosić smatra da je prvi problem sa popisom nastao još 1998. godine objavljivanjem u "Službenom glasniku" da se odluke donose konsenzusom direktora i dva zamjenika. 

On je ocijenio da je zakon o popisu iz 2010. godine bio loš, ali da je poboljšan donekle u narednim fazama. 

Bosić vjeruje da će Narodna skupština Republike Srpske usvojiti kvalitetne zaključke. 

Direktor Republičkog zavoda sa statistiku Radmila Čičković rekla je da je Republika Srpska u procesu popisa poštivala Zakon o popisu stanovništva i bila konzistentna. 

Ona je napomenula da se nikome nije smjelo osporiti pravo na popisivanje, ali da postoji utvrđena metodologija u ovom procesu. 

"Popis ima opšte standarde i baziran je na izjavi, a stalni stanovnik je onaj koji ima namjeru da bude godinu dana u BiH", kaže Čičkovićeva. 

Ona je ponovila da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić sam nije smio donijeti odluku o jedinstvenom programu obrade podataka koji je sporan. 

Prema njenim riječima, Srpska je uvažila sve preporuke Međunarodne posmatračke misije, osim nekoliko koje nisu bile u skladu sa zakonom. 

Ona je navela da je Zavod za stsistiku ukazivao na brojne neregularnosti, uključujući i na nezakonitost oko 70 hiljada popisnica što je prihvatila Međunarodna misija. 

Čičkovićeva je dodala da je svim građanima BiH bilo dozvoljeno popisivanje, ali da je bilo striktno odvojeno koji su građani rezidentni, a koji nisu, odnosno žive u inostranstvu. 

Potpredsjendik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je popis stanovništva imao najveći broj popisnih grešaka. 

"Potrebno je danas da donesemo zajedničku i jedinstvenu odluku, kojoj će biti zaštićeni interesi srpskog naroda i Republike Srpske. Odluka koju donesemo biće istorijska i životno važna za nas", dodao je Stevandić. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić rekao je da nije dobro za budućnost BiH da se odbaci popis stanovništva. 

"Narodna skupština Republike Srpska nema nadležnosti da se miješa u rad Agencije za statistiku BiH. Potrebno je raditi odgovorno i zajednički, jer je činjenica da je priča o popisu poprimila neke druge oblike, što nije bilo planirano", rekao je Bratić. 

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraju Informaciju o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi