Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kosovo: Eulex nastavlja postepeni prenos aktivnosti na kosovske institucije i ostale aktere EU

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     21.06.2016 u 12:39 h 0

Kosovo: Eulex nastavlja postepeni prenos aktivnosti na kosovske institucije i ostale aktere EU
FOTO: Agencija Anadolija

- U bliskoj saradnji sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, misija će pružiti podršku dijalogu između Beograda i Prištine, kako bi pomogla u sprovođenju preostalih sporazuma proizašlih iz dijaloga u oblasti vladavine prava.


 - Nakon odluke Saveta da produži mandat Misiji EU za vladavinu prava na Kosovu do 14. juna 2018. godine i razmene pisama između predsednika Hashima Thacija i visoke predstavnice EU Federice Mogherini, misija Eulex će u partnerstvu sa kosovskim vlastima nastaviti postepeni prenos aktivnosti na lokalne institucije i ostale aktere EU, javlja Anadolu Agency (AA). 

“Eulex Kosovo će nastaviti da pomaže kosovskim organima pravosuđa i organima za sprovođenje zakona u njihovom napretku ka održivosti i odgovornosti, kao i u daljem razvoju i jačanju nezavisnog, multietničkog sistema pravosuđa i multietničke policije i carine, starajući se da te institucije budu slobodne od političkog mešanja i da poštuju međunarodno priznate standarde i najbolje evropske prakse”, navodi se u saopštenju iz Eulexa. 

Ističe se da će misija u punoj saradnji sa programima Evropske komisije za pomoć sprovoditi svoj mandat kroz nadgledanje, podučavanje i savetovanje, zadržavajući određene izvršne nadležnosti. Dodaje se da će kroz svoju izvršnu funkciju misija pružiti podršku u rešavanju predmeta iz oblasti ustavnog i građanskog prava, kao i u krivičnom gonjenju u rešavanju izabranih krivičnih predmeta. 

“U isto vreme Eulex predmeti će se stalno ocenjivati u cilju prekvalifikacije tih predmeta kao zajedničkih i daljeg angažovanja kosovskih sudskih, tužilačkih i istražnih organa, kako bi se izgradili kosovski kapaciteti u tim oblastima. Kao stvar principa, sve kriminalne istrage i sve nove slučajeve predvodiće kosovski organi pravosudja u panelima koji ce biti sastavljeni od kosovskih sudija. Samo u vanrednim okolnostima slučaj može biti dodeljen tužiocu Eulexa ili panelu sastavljenom od većine Eulex sudija”, navodi se u saopštenju. 

U bliskoj saradnji sa Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu, misija će pružiti podršku dijalogu između Beograda i Prištine, kako bi pomogla u sprovođenju preostalih sporazuma proizašlih iz dijaloga u oblasti vladavine prava. Eulex Kosovo, od 2008. godine pomaže i podržava kosovske vlasti u oblasti vladavine prava, posebno u pogledu policije, sudstva i carine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi